Pusić se sastaje s policijskim službenicama iz sedam afričkih i azijskih država

Pusić se sastaje s policijskim službenicama iz sedam afričkih i azijskih država

Foto: Hina

PRVA potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se danas u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova s policijskim službenicama iz sedam afričkih i azijskih država koje u Hrvatskoj sudjeluju na dvotjednom međunarodnom tečaju za policijske službenike koji odlaze u mirovne misije UN-a.

Tečaj se održava od 4. do 15. svibnja 2015. u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije MORH-a u Rakitju i zajednički ga organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane, a pohađa ga 14 sudionica iz sedam zemalja: Arapska Republika Egipat, Republika Indija, Republika Unija Mjanmar, Republika Sudan, Hašemitska Kraljevina Jordan, Savezna Republika Nigerija, Savezna Demokratska Republika Etiopija, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je to hrvatske međunarodne razvojne suradnje, i naše podrške sudjelovanju žena u mirovnim misijama i operacijama, a osnaživanje položaja žena u zemljama u tranziciji i njihov utjecaj na mir i sigurnost jedan su od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Doprinos žena u sprječavanju i rješavanju oružanih sukoba, u izgradnji i očuvanju mira kao i položaj i uloga žena u društvu indikator su i mjera uspjeha bilo koje mirovne misije, kao i svakog društva. Hrvatska pridaje posebnu važnost sudjelovanju u mirovnim misijama i operacijama kao aktivnom doprinosu jačanju međunarodne sigurnosti i rješavanju kriza mirnim putem.

Od svog prvog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim operacijama 1999. godine u Promatračkoj misiji UN-a u Sijera Leoneu Hrvatska je napravila značajan iskorak u kvaliteti i opsegu svog doprinosa te je postala aktivnom sudionicom nastojanja međunarodne zajednice u stabilizaciji kriznih područja. Od tada pa do danas, uz pripadnike Oružanih snaga u mirovne operacije postupno su se uključivali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, diplomatsko osoblje Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te pripadnici drugih resora poput Ministarstva pravosuđa čime je hrvatska jasno pokazala svoju privrženost jačanju angažmana civilnog segmenta u mirovnim misijama, dodaje se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara