Pusić se sastala s kineskim vicepremijerom Zhangom Gaolijem: "Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi"

Pusić se sastala s kineskim vicepremijerom Zhangom Gaolijem: "Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi"

Foto: Hina

TREĆI dan službenog posjeta Kini ministrica Pusić započela je sastankom s vicepremijerom i stalnim članom Politbiroa Zhangom Gaolijem, nadležnim za financije i razvoj resursa.

"Hrvatska je naš prijatelj i partner u Europi i cijenimo što aktivno podržavate politiku jedne Kine", rekao je vicepremijer Zhang i dodao kako kineske vlasti podržavaju interes svojih tvrtki za investiranje u hrvatske infrastrukturne projekte. "Spremni smo surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj, posebno zato što Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi. Poticat ćemo i dolazak kineskih turista u Hrvatsku, a čuo sam da imate izvrsne turističke resurse".

Kako su priopćili iz Ministarstva, Zhang Gaoli čestitao je na punopravnom članstvu Hrvatske u EU, te podsjetio kako se ubrzo navršava 10 godina od potpisivanja zajedničke kinesko-hrvatske izjave o poticanju sveobuhvatnih odnosa.

Govoreći o gospodarskom rastu Kine, naglasio je da će ove godine BDP rasti za 7,5%, a takav trend će se nastaviti i iduće godine, rekao je vicepremijer.

Suradnja i na području kulture i znanosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pusić naglasila je kako nam lokacija pruža brojne mogućnosti, kao za nas same, tako i za regiju. "Hrvatska i Kina mogu surađivati na četiri ključne razine s obzirom da smo članica EU, dio regije s kojom Kina surađuje kroz inicijativu Kina i 16 država srednje i istočne Europe, zatim bilateralno i na kraju u okviru UN-a", istaknula je ministrica.

Mogućnost suradnje vidimo i u obnovi i razvoju željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, posebno imajući u vidu mrežu brzih i superbrzih vlakova u Kini.

Osim gospodarstva, rekla je ministrica, imamo velike mogućnosti razvijati suradnju na području kulture, te najavila skori posjet hrvatske ministrice kulture Kini, ali i u znanosti. Također, planira se i posjet hrvatskog ministra turizma Kini, jer kinesko tržište smatramo potencijalnim tržištem za Hrvatsku, naglasila je ministrica.

Ovim je posjetom ministrica završila boravak u Pekingu te otputovala za Šangaj gdje ce se sastati s gradonačelnikom,obići slobodnu zonu Pudong, a zamjenik ministrice Joško Klisović sastat će se s predstavnicima poslovne zajednice kojima ce izložiti mogućnosti investiranja u Hrvatsku, kao i hrvatske izvozne mogućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara