Pusić sudjelovala na sastanku zemalja članica Američko-jadranske povelje

Pusić sudjelovala na sastanku zemalja članica Američko-jadranske povelje

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas na sastanku ministra vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje u Sarajevu. U okviru ovogodišnjeg sastanka komisije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, održana je plenarna sjednica na temu "Uspjeh foruma Američko-jadranske povelje" i "A5 nakon summita u Chicagu".

Predstavnici zemalja članica Povelje osvrnuli su se na pitanje euroatlantskih integracija zemalja regije. Naglasili su nužnost nastavljanja, kao i ubrzanja, euroatlantskog puta zemalja Jugoistočne Europe te ponovili važnost regionalne suradnje, posebno u vidu zajedničkog angažmana u okviru misije ISAF u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pusić se u svom izlaganju osvrnula na nedavno održani summit NATO-a u Chicagu i poruke koje su državnici zemalja Saveza uputili zemljama regije, a osobito Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. "Hrvatska je sa zadovoljstvom primila riječi američke državne tajnice Clinton kako bi sljedeći summit NATO-a trebao biti summit proširenja Saveza. Hrvatska snažno podupire članstvo u NATO-u Makedonije, Crne Gore te BiH", istaknula je Pusić.

Sudionicima je predstavila i program aktivnosti tijekom predstojećeg predsjedanja Hrvatske Američko-jadranskom poveljom u drugoj polovici 2012. godine.

Američko-jadransku povelju potpisale su 2003. godine Hrvatska, Albanija i Makedonija te Sjedinjene Američke Države, a cilj je bio ubrzati proces pridruživanja NATO savezu. Spomenutoj inicijativi 2008. godine pristupile su Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara