Pusić u Iraku podijelila iskustva o oslobađanju zemlje, mirnoj integraciji

Pusić u Iraku podijelila iskustva o oslobađanju zemlje, mirnoj integraciji

Foto: Hina

DRUGOG dana službenog posjeta Iraku prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u nedjelju se susrela s potpredsjednikom iračke vlade Salimom Mutlagom, priopćio je MVEP.

Hrvatska i Irak imaju tradicionalno dobre odnose, a Hrvatska, zbog svoje nedavne prošlosti, vrlo dobro razumije izazove s kojima se Irak susreće, kazala je ministrica Pusić.

Hrvatska je dio koalicije protiv Islamske države i nastavit će pomagati Iraku i kroz mehanizme koalicije, rekla je ministrica.

Kada je riječ o gospodarstvu, istaknula je kako su hrvatske tvrtke spremne raditi na iračkom tržištu, posebno na području elektrifikacije te izgradnje infrastrukture, kao i u vojno-obrambenoj industriji, primjerice u obnovi tenkova.

"Hrvatske tvrtke imaju tradiciju rada u Iraku", kazala je ministrica Pusić.

Irak je zainteresiran i za prehrambenu industriju, rekao je potpredsjednik Mutlaga, jer Irak nama vlastitu proizvodnju.

Također, potpredsjednika Mutlagu zanimao je proces oslobođenja zemlje, a posebno proces mirne reintegracije Podunavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica Pusić tijekom dana bi se trebala sastati i s ministrom vanjskih poslova Ibrahimom al-Džafarijem te ministrom obrane Haledom al-Obeidijem, dodaje se u priopćenju.

Pusić s iračkim ministrom: Hrvatske tvrtke spremne raditi u Iraku

Hrvatske energetske, građevinske i farmaceutske tvrtke spremne su raditi na iračkom tržištu, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja se u nedjelju u Bagdadu sastala s iračkim kolegom Ibrahimom al-Đafarijem.

Kao četiri glavna područja za suradnju s Irakom navela je vojno-obrambeni kompleks, gospodarstvo, razvojnu pomoć i mijenjanje imagea zemlje u međunarodnim odnosima, priopćilo je ministarstvo.

Naše tvrtke s područja prehrambene industrije, energetike, građevine, IT-a i farmaceutike, spremne su raditi u Iraku, neke od njih već su se interesirale za raspisane javne natječaje u Iraku, posebno u Bagdadu, rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Al-Đafari je istaknuo da terorizam danas zauzima većinu, ne samo unutarnjih nego i međunarodnih poslova Iraka.

"Danas smo suočeni s globalnom terorističkom prijetnjom i pozdravljamo napore zemalja uključenih u globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države, kao i napore onih zemalja koje nisu formalno uključene, ali također pomažu Iraku" rekao je.

Hrvatska i Irak imaju puno tema od zajedničkog interesa, a nadam se da ćemo uspješno surađivati, rekao je irački ministar.

Pusić, koja u Iraku boravi od 2. do 5. svibnja, trebala bi se tijekom nedjelje sastati i s ministrom obrane Haledom al-Obeidijem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara