Putin Zapadu dijeli packe zbog Sirije: Nitko nema pravo odlučivati o vlastima u drugim državama

Putin Zapadu dijeli packe zbog Sirije: Nitko nema pravo odlučivati o vlastima u drugim državama

Foto: AFP

PUTINOVO obraćanje na summitu G20 neke je zapadnjačke državnike, izgleda, ostavilo izgubljenima u prijevodu, pogotovo kada je u pitanju njegovo mišljenje o Siriji.

Krivi zaključak prvi je izvukao britanski premijer David Cameron koji je novinarima poručio kako je Putin promijenio poziciju i eksplicitno kazao da više ne želi Assada na čelu Sirije. "Još postoje razlike u mišljenju oko toga u kakvim fazama i formi bi se tranzicija vlasti trebala odvijati, ali pohvalno je to što je Putin eksplicitno dao do znanja kako ne želi da Assad ostane na vlasti u Siriji", kazao je Cameron novinarima u Meksiku, gdje se odvija summit G20.

Cameronova izjava nema veze s realnošću

"Sad nam samo treba dogovor o tranzicijskim vlastima koje Siriju mogu odvesti ka demokratskoj budućnosti i zaštiti prava svih svojih zajednica", dodao je. Međutim, ispostavilo se kako Cameron nije baš najbolje shvatio Putina. Ili ga nije želio čuti, već samo nastaviti s pričom koja njemu bolje zvuči.

Jasno je to poručio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je kazao kako "Cameronova izjava nema veze s realnošću". Putin je, naime, tijekom svog govora jasno ustvrdio kako "nijedna nacija nema pravo odlučivati o tome tko bi treba doći na vlast ili otići s nje u nekoj drugoj državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da ruski predsjednik nije promijenio svoju poziciju prema sirijskom pitanju, već ju je dodatno osnažio istaknuvši kako je "važno da se promjena režima, ukoliko do nje uopće dođe, dogodi isključivo ustavnim sredstvima, miroljubivim putem i zaustavljanjem krvoprolića". Iako mnogi Sirijci žele da Assad ode s vlasti, u pitanju nisu svi Sirijci kako neki žele prikazati, poručio je Putin. "Sve sukobljene strane u Siriji moraju prestati s nasiljem, sjesti za stol i pokušati se dogovoriti oko toga kako mogu zajedno živjeti u budućnosti", dodao je.

Obama čas jedno, čas drugo

O tome da je Putin taj koji doista jedini drži svoju poziciju, a "zapadnjaci" govore čas jedno čas drugo, svjedoči i činjenica da su Putin i Obama, nakon dvosatnog sastanka u ponedjeljak, zajedno poručili kako su se "složili da mora doći do primirja i da je politički proces taj koji mora stupiti na mjesto građanskog rata". Nije bilo spomena o uvođenju nekakvih strožih sankcija ili zahtjeva da se Assad smjesta ukloni s vlasti.

Međutim, Obama je samo dan poslije zaboravio što je rekao nakon sastanka s Putinom, pa je novinarima otvoreno poručio kako je "Assad izgubio legitimitet i stoga ne smije ostati na vlasti" bez obzira na to kako će se situacija u Siriji dalje razvijati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara