Putin prihvatio poziv da posjeti Japan i obnovi razgovore o rješavanju spora oko otoka Južni Kurili

Foto: Guliver Image / Getty Images

RUSKI predsjednik Vladimir Putin prihvatio je poziv da posjeti Japan i dvije će zemlje uskoro započeti konzultacije o mirovnom sporazumu, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je jasno rekao da unatoč posjetu, čiji datum još nije dogovoren, teritorijalni spor neće biti brzo riješen. Taj je spor spriječio potpisivanje formalnog mirovnog sporazuma nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je tijekom svog posjeta Moskvi u travnju prošle godine Putina da posjeti Japan 2014. Tom su prigodom Putin i Abe dogovorili da će obnoviti razgovore o rješavanju spora oko otoka poznatih u Rusiji pod nazivom Južni Kurili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Predsjednik Putin je prihvatio poziv japanskog premijera da posjeti tu zemlju", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji. "Siguran sam da ćemo dogovoriti datum koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani."

Lavrov je rekao da je "poboljšanje općeg ozračja u rusko-japanskim odnosima u posljednjih nekoliko godina" dovelo do obnove razgovora o spornim otocima.

Otoke sjeverno od Hokkaida zauzeo je Sovjetski Savez nakon što je proglasio rat Japanu u kolovozu 1945. godine prisilivši na bijeg 17.000 Japanaca.

Po riječima Lavrova, prvi krug razgovora o otocima održat će se za nekoliko tjedana u Tokiju. Priznavanje ishoda Drugog svjetskog rata bit će važno, kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara