Putin proglašen "kugom 21. stoljeća" na prosvjedu u New Yorku

Putin proglašen "kugom 21. stoljeća" na prosvjedu u New Yorku

Foto: Hina

VIŠE desetaka prosvjednika u nedjelju se u New Yorku okupilo blizu stalne ruske misije pri UN-u kako bi osudili ubojstvo gorljivog kritičara Kremlja Borisa Njemcova, usprkos strahu od odmazde prema njima ili članovima obitelji u Rusiji gdje je prosvjed protiv ubojstva u Moskvi privukao više od 70.000 ljudi, prenose u ponedjeljak agencije.

Prosvjednici, većinom ruskog ili ukrajinskog podrijetla, nosili su fotografije smaknutog oporbenog vođe i transparente na kojima je pisalo "Putin - Kuga 21. stoljeća" i "Zaustavite diktatora Putina - zaustavite ubojstva", aludirajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg mala, ali glasna oporba smatra autokratom.

Iako je prosvjed na Upper East Side na Manhattanu tisuće milja daleko od Kremlja, neki su prosvjednici izrazili zabrinutost zbog sudjelovanja na javnom skupu protiv Putina.

"Znam dosta ljudi koji se nisu usudili doći na skup jer se boje da bi njihove slike ili imena koja se pojave u medijima mogli naštetiti njihovim rođacima u Rusiji", kazao je 50-godišnji inženjer Dimitrij Smelansky.

Igor, Amerikanac ruskog podrijetla iz Brooklyna, nije htio odati svoje prezime, priznajući da se boji posljedica sudjelovanja u prosvjedu protiv Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako me vide da prosvjedujem , prilično sam siguran da bi pronašli moju obitelj i prijatelje i učinili im pakao od života, a možda čak i nešto gore. Atentat na Njemcova je najvjerojatnije bio prvi u nizu likvidacija koje planiraju", kazao je Igor.

"Politička likvidacija"

Prosvjed u New Yorku održan je isti dan kada je u središtu Moskve u počast ubijenom oporbenom političaru marširalo 70.000 ljudi. Taj skup uvelike je brojčano premašio prosvjedna okupljanja koje je u zadnje vrijeme sazivala oporba i po svojoj veličini podsjeća na velike prosvjede protiv Putina iz 2011. i 2012. Na skupu nije bilo incidenata, no prije mimohoda je uhićen ukrajinski zastupnik Aleksej Gončarenko koji je u Moskvu stigao samo zbog tog skupa. Optužen je za pobunu protiv snaga reda.

Prosvjednici su jednoglasni da se Njemcov "borio za slobodnu Rusiju" i da je "ubijen iz političkih razloga".

"To je politička likvidacija kao primjer drugima, kako bi se teroriziralo ljude. Politički teror će se sada još više pojačati", izjavio je Aleksandar Akuline.

Oporba je najavljeni prosvjed protiv Putina zamijenila mimohodom za 55-godišnjeg Njemcova kroz središte Moskve, a glavno okupljanje je bilo na mjestu atentata. Njemcov je likvidiran s četiri metka u leđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara