Putinova popularnost u oblacima: Ponovno raspiren ruski patriotizam

Foto: FAH

PUTINOVA popularnost u Rusiji drastično je narasla, pokazuju to ankete prema kojima ruski predsjednik uživa čak 84 posto podrške za smjer u kojemu vodi zemlju.

Unatoč sve slabijoj ruskoj ekonomiji, porastu inflacije i padu potrošačke moći Rusa, Putinov imidž jača iz dana u dan. Početak rasta podrške ruskom predsjedniku zabilježen je nakon što se suprotstavio Zapadu oko pitanja Ukrajine.

Olga Tanas za Bloomberg Businessweek ističe kako u trenutačnoj situaciji dolazi do sudara dviju sila, patriotizma i ekonomske realnosti. Tanas napominje kako u ovom trenutku patriotizam dominira među Rusima, no upozorava i kako bi se to moglo promijeniti ukoliko ekonomija nastavi propadati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U Rusima su se probudili ponos i patriotizam, kao što je bio slučaj i u nekadašnjem SSSR-u, i zbog toga su spremni na žrtvovanje određene količine blagostanja. Ipak, mislim da je to privremeno, jer će kontinuirani rast cijena pogoditi njihove džepove, a to bi moglo utjecati na njihove stavove", rekla je Dilyara Ibragimova, profesor ekonomske sociologije s Više škole za ekonomiju u Moskvi, prenosi Bloomberg Businessweek.

"Rusi vole snažne vođe, a Putina definitivno smatraju snažnim vođom koji ustaje protiv Zapada", komentirao je Ivan Tchakarov, glavni ekonomist u Citigroupu u Moskvi.

"Rusi su na cjelokupnu situaciju reagirali veoma pozitivno, ali u stvarnosti se ponašaju dosta oprezno. Šire implikacije takvog stava povezane su s klimavom percepcijom koju Rusi imaju o aktualnim događajima", rekao je Mikhail Dmitriev, bivši ruski zamjenik ministra ekonomije, za radio postaju Echo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara