Radi li itko u Banskim dvorima? Europa nam nameće sankcije, a Vlada šuti!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

NAJAVA iz Bruxellesa da Europska komisija pokreće sankcije protiv Hrvatske u Vladi RH dočekana je - grobnom tišinom.

Nitko od članova Milanovićeve vlade ne želi komentirati činjenicu da će Hrvatska zbog "lex Perkovića" očigledno pretrpjeti nezanemarivu štetu.

U Milanovićevom uredu za odnose s javnošću novinare su danas preusmjeravali na Ministarstvo pravosuđa. A tamo - samo čuđenje najavom sankcija i tvrdnja da je Orsat Miljenić već sve objasnio pismima koje je slao Viviane Reding.

Istu stvar je Miljenić ponovio i u Dnevniku HRT-a, gdje je dodao i da najave sankcija smatra neutemeljenim. "Građani Hrvatske neće ostati bez iti jednog eura", rekao je Miljenić. Vijesti iz Bruxellesa ga, međutim, demantiraju.

Milanović napustio prostoriju

Medijsku objavu vijesti da je Reding od povjerenika EK u petak dobila zeleno svijetlo za uvođenje sankcija, Milanović je dočekao na prezentaciji strategije obrazovanja u Vladi. Bez riječi se ustao i napustio prostoriju.

Za pretpostaviti je da je Milanović i ranije znao da se Hrvatskoj stižu sankcije. Valjda mu je to prišapnuo Neven Mimica, donedavno potpredsjednik u Vladi, a odnedavno europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja. Mimica je, inače, jedan od onih koji su digli ruku za uvođenje sankcija Hrvatskoj, s obzirom da su povjerenici odluku donijeli jednoglasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šute svi osim Leke

Nije se danas moglo doći ni do ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, kao ni do SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu. Od kojih su nas neki, poput Biljane Borzan, još ovog vikenda uvjeravali da nikoga u Europi ne zanima "lex Perković" i da Reding samo podiže buku jer je u kampanji za predsjednicu Europske komisije.

Oglasio se nije ni predsjednik Ivo Josipović, koji također nije vjerovao u sankcije. Od najodgovornijih ljudi u državi, moglo se čuti tek šefa Sabora Josipa Leku, koji je par riječi prozborio u intervjuu za Hrvatski radio. Zanimljivo, Leko u sankcije i dalje ne vjeruje.

"Ne očekujem materijalno kažnjavanje. Vlada će znati reagirati shodno obavezama koje je preuzela na sebe, da štiti hrvatske interese i da se dogovori s Europskom komisijom", rekao je Leko.

Hrvatska ostaje bez sredstava za uvođenje šengenske zone

No, čini se da predsjednik Sabora nije baš najbolje obaviješten. Naime, RTL je došao u posjed dokumenta kojeg je Reding u petak prezentirala europskim povjerenicima. U njemu se prilično jasno navodi i kakve će sankcije Hrvatska trpjeti.

Prema ovom dokumentu, odlučeno je da će se Hrvatskoj obustaviti isplata sredstava za uvođenje šengenske zone. Cirkus oko "lex Perkovića" će nas, dakle, koštati najmanje 80 milijuna eura. Zanimljivo je da je Reding predlagala i druge sankcije, odnosno obustavu pravosudne suradnje, obustavu financiranja projekata iz domene pravosuđa i ljudskih prava, te obustavu pretpristupnih fondova, ali od toga se ipak odustalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara