Radman: Neću dopustiti da Sabor uređuje program HRT-a!

Foto: Nenad Dugi / Cropix

PRIJAVA koju je Hrvoje Zovko podnio Etičkom povjerenstvu HRT-a, a koju je prvi objavio Index, i dalje izaziva buru u Saboru. Tim povodom održana je zajednička sjednica saborskih Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za medije, koju je zatražio SDSS.

O samom povodu sjednice se, međutim, najmanje raspravljalo. Članovi odbora između sebe se čak nisu mogli usuglasiti ni o zaključcima rasprave. Umjesto toga Goran Radman se morao braniti od, kako kaže, govora mržnje kojeg mu je uputio HDZ-ov Ante Babić, a još jednom je "briljirala" i Ruža Tomašić, koja je ušla u okršaj s Miloradom Pupovcem.

"Što sam napravio da me se naziva smećem?"

"Žao mi je što incidenti na HRT-u izazivaju javni interes i što se koriste kao povod za sazivanje ovakvih sjednica. Ali neću dopustiti ovom tijelu da uređuje program HRT-a. To ne mogu po zakonu ni ja, ali moja dužnost kao glavnog ravnatelja je da ustanem u obranu HRT-a od politike. HRT ima svojih problema, koji potiču iz vremena kad ja nisam bio ravnatelj. Ali ako HRT i dalje bude predmetom međusobnih sukoba političara i medijskih manipulacija, neće moći raditi svoj posao kako spada", rekao je Radman.

HDZ-ov član odbora Babić rekao je da je HRT ustanova koja manipulira, a ne informira. Okomio se i direktno na Radmana, i to zbog nedavnog imenovanja Željka Rogošića na mjesto glavnog urednika prvog programa HTV-a. Radman je Rogošiću, kao što je Index objavio, vjenčani kum.

"Na HRT-u nema nikakvog pluralizma. Ravnatelj ima prevelike ovlasti i radi što hoće. Imenuje kumove i koga hoće. Očito je da kriterij za imenovanje urednika nisu bili programi, nego rodbinske veze glavnog ravnatelja. Stvara se dojam da je jedino ispravno ono što zastupa Radman sa svojom ideološkom i rodbinskom grupom", rekao je Babić.

Radman je ovakve Babićeve tvrdnje okarakterizirao govorom mržnje na svoj račun. Ispričao je da mu je prije nekoliko dana u šetnji gradom bez ikakvog povoda prišao jedan čovjek i rekao mu da je smeće.

"Što sam ja napravio u ovih pet mjeseci koliko sam glavni ravnatelj da me se naziva smećem? Jesu li razlog laži i neistine koje mediji o meni pišu? Je li razlog politika koja to dopušta? Vama se obraćam gospodine Babiću. Vi ste sada govorili govorom mržnje, a niste me pitali ni da vam potvrdim to što mediji pišu", rekao je Radman.

Tomašić Pupovcu: Ni ja ne želim da mi se dijete uda za Srbina

Milorad Pupovac, na čiju je inicijativu sazvana sjednica, i koji je već u Saboru osudio "prebrojavanje krvnih zrnaca" na HRT-u, ustvrdio je da je govor mržnje na javnom servisu sveprisutan. Kao primjer istaknuo je povike "Ubij Srbina", koji se redovito čuju za vrijeme prijenosa nogometnih utakmica, a od kojih se nitko ne ograđuje.

Pupovac je također kazao kako je zabrinjavajuće što ankete pokazuju da bi samo sedam posto mladih za životnog partnera bilo spremno izabrati osobu druge nacionalnosti. Bio je to "šlagvort" kojeg je Ruža Tomašić čekala.

"U čemu je problem da samo sedam posto građana želi da im se dijete uda za Srbina? Ni ja ne bih željela da mi se dijete uda za Srbina, Mađara ili Talijana. Želim da moji unuci govore hrvatski. Gdje je tu govor mržnje?", prokomentirala je u svom stilu Tomašić, te predbacila Pupovcu da ne brani sve nacionalne manjine, već samo srpsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara