Radman opet zapošljava osobe u sukobu interesa: Tvrtka novog ravnatelja programa konkurencija je HRT-u

Radman opet zapošljava osobe u sukobu interesa: Tvrtka novog ravnatelja programa konkurencija je HRT-u

Foto: Hina

GORAN RADMAN, glavni ravnatelj HRT-a, za novog ravnatelja programa izabrao je Sašu Runjića koji na dužnost stupa tek u rujnu. Razlog zbog kojeg Runjić ne može odmah stupiti na tu dužnost je činjenica da se trenutno nalazi u sukobu interesa.

Runjić je prema podacima Sudskog registra vlasnik tvrtke Fikcija d.o.o. društva s ograničenom odgovornošću za televizijsku produkciju, promidžbu, trgovinu i usluge.

Pri samoj prijavi na natječaj za ravnatelja programa HRT-a kandidati su morali donijeti izjavu ovjerenu od strane javnog bilježnika u kojoj stoji da ispunjavaju sve uvjete iz članka 24 Hrvatske radiotelevizije.

U podstavku 3 članka 24. stoji da ravnatelj poslovne jedinice HRT-a između ostalog ne može biti osoba koja obavlja bilo koje poslove u konkurentskoj pravnoj osobi, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija, odnosno ako takve poslove obavlja da u slučaju imenovanja takve poslove nije spremna prekinuti.

HRT čeka Runjića da "otkloni sve zakonom utvrđene pretpostavke"

Također u podstavku 5 istog članka stoji da ravnatelj poslovne jedinice HRT-a ne može biti osoba koja je vlasnik, dioničar ili imatelj udjela u pravnoj osobi iz podstavka 3. ovog stavka, dok u podstavku 6 stoji da na tu funkciju ne može biti izabrana osoba koja se nalazi u sukobu interesa.

Budući da Runjić krši čak tri podstavka iz članka 24. Radman ga je odlučio pričekati da riješi sve prepreke na putu prema novom radnom mjestu.

Na upit kako to da je HRT na funkciju ravnatelja programa imenovao osobu koja se nalazi u sukobu interesa i ne ispunjava uvjete iz Statuta, na HRT-u su nam odgovorili da će Runjić do stupanja na dužnost "otkloniti sve zakonom utvrđene pretpostavke koje bi ga mogle dovesti u potencijalni sukob interesa".

"Gospodin Runjić formalno će preuzeti mjesto ravnatelja programa HRT-a prema uvjetima i u roku utvrđenom ugovorom o radu koji tek treba biti potpisan. Očekuje se da će na radno mjesto stupiti u rujnu. U dokumentaciji koju je gospodin Runjić dostavio uz svoju prijavu navodi se kako je vlasnik tvrtke Fikcija d.o.o. U priloženoj dokumentaciji nalazi se i njegova izjava ovjerena kod javnog bilježnika kako će, u slučaju da bude izabran za ravnatelja programa HRT-a, do stupanja na dužnost otkloniti sve zakonom utvrđene pretpostavke koje bi ga mogle dovesti u potencijalni sukob interesa", stoji u odgovoru HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I dok Radman zapošljava osobu koja je vlasnik tvrtke čija je djelatnost proizvodnja, pružanje prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, u isto vrijeme odbija kandidate za koje su se izjasnili HRT-ovi zaposlenici.

Šefica kadrovske na HRT-u ujedno vlasnica tvrtke za zapošljavanje

Uz Runjića za poziciju ravnatelja programa kandidirali su se i Zvonimir Varošanec i Ilija Jandrić.

O kandidatima za ravnatelja bilo je organizirano izjašnjavanje HRT-ovih zaposlenika u kojemu je imalo pravo sudjelovati 1247 ljudi, no sudjelovalo ih je tek 132, odnosno njih 10,6 posto.

Najveći broj glasova na izjašnjavanju dobio je Varošanec, za kojeg je glasala 71 osoba, odnosno njih 53,8 posto. Za Runjića je glasalo 23 HRT-ova zaposlenika, odnosno 17,4 posto od ukupnog broja koji su pristupili glasanju.

I dok se čeka da Runjić ukloni sve prepreke koje mu stoje na putu do nove funkcije do tada će dužnost ravnateljice programa vršiti aktualna v.d. ravnateljica Marija Nemčić.

Inače, Runjić nije izoliran slučaj. Radmanu naime, nije strano da na visoke pozicije na HRT-u imenuje osobe koje se nalaze u sukobu interesa.

Osoba koja je na HRT-u glavna za zapošljavanje i otpuštanje radnika ujedno ima i privatnu tvrtku koja se između ostalog bavi upravo zapošljavanjem.

Index je tako već pisao da šefica kadrovske, odnosno rukovoditeljica radne jedinice Ljudski potenciji na HRT-u, Koraljka Plaščar posjeduje tvrtku Sigma i partneri d.o.o. koja se također bavi i zapošljavanjem, menadžmentom, a u opisu djelatnosti koje obavlja stoji i kako provode edukacije uz pomoć konja.

Prilog o programu njezine tvrtke "Konj kao indikator ljudskih potencijala" HRT je objavio 22. siječnja 2013. pod video dana, no video je uklonjen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara