Radman pokleknuo i objavio plaće, evo koliko zarađuju zaposlenici na HRT-u

Radman pokleknuo i objavio plaće, evo koliko zarađuju zaposlenici na HRT-u

Foto: FAH

HRVATSKA radiotelevizija odlučila je objaviti podatke o prosječno isplaćenoj bruto plaći svih zaposlenika HRT-a u prvom kvartalu 2015. godine.

Podsjetimo, Goran Radman je zadnjih mjesec dana bio pod snažnim javnim i političkim pritiskom da objavi neto i bruto plaće zaposlenika na javnome servisu, na što je redovito odgovarao kako ne može ispuniti taj zahtjev jer bi time prekršio zakon.

Dio zastupnika, među njima i zastupnici Kukuriku koalicije, pred šefa HRT-a stavili su ultimatum - ili objava plaća, ili napuštanje pozicije.

Izgleda kako je u konačnici Radmanu mjesto Glavnog ravnatelja HRT-a ipak previše priraslo srcu da bi ga žrtvovao oko ovakvog spora. Dokument u kojemu su vidljive bruto plaće na HRT-u donosimo u nastavku:

Prosjecna Bruto Placa-RM-prvi Kvartal 2015 01

Na HRT-u zaposleno skoro 3000 ljudi

U izvješću o plaćama na HRT-u u prvom kvartalu 2015. uz funkciju glavnog ravnatelja javnog servisa stoji najviši bruto iznos - 42.073,58 kuna, a glavni urednik prema objavljenim podacima dobiva 21.092,78 kuna. Primanja novinara-urednika su 8.669,82 kuna, dok TV spikeri-voditelji imaju 9.904,46 kuna, dopisnik HRT-a 17.207,13 kuna, a pravnik voditelj 9.713,03 kuna bruto. Na HRT-u je s 31. ožujkom bilo 2980 zaposlenih raspoređnih na 424 vrste radnih mjesta.

U priopćenju se skreće pozornost da se plaća radnika/ca HRT-a sastoji od osnovne plaće radnog mjesta iz Ugovora o radu za redovan radni učinak, dodatka na plaću i stimulativnog dijela plaće. Osnovnu plaća radnika čini umnožak vrijednosti osnovice i pripadajućeg koeficijenta radnog mjesta, s time da vrijednost, odnosno osnova koeficijenta iznosi 1.337,00 kuna bruto, sukladno članku 37. stavku 2. Kolektivnog ugovora. Osnovna plaća radnika uvećava se za svaku navršenu godinu radnog staža i uvećava se za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca. Plaća se može uvećati na osnovi posebnih uvjeta rada, ako radnik radi u takvim uvjetima (noćni rad, prekovremeni rad, rad nedjeljom, subotom i dr.), a sve sukladno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru.

Povodom objave podataka o plaćama, Glavni ravnatelj HRT-a dao je i kratki intervju za HRT.

Gospodine Radmane, zašto ste sada odlučili objaviti plaće zaposlenika HRT-a, jeste li na kraju popustili pritiscima unatoč početnom odbijanju?

"Ne, nikako. Kao glavni ravnatelj HRT-a nikada nisam imao namjeru tajiti plaće zaposlenika jer nemamo što skrivati. Radimo transparentno i odgovorno, a to pokazuju rezultati. Mi smo danas objavili sve što smo mogli i smjeli, a da pri tome nismo prekršili zakone Republike Hrvatske. Objavili smo bruto plaće i nismo otkrivali osobne podatke zaposlenika. Osim mojih, a ja sam ih pristao otkriti. Sabor je tražio nešto drugo, osobne podatke i neto iznose plaća. Time se, zbunjujući javnost, vješto manipuliralo".

Dakle, ovom objavom nije prekršen nijedan zakon?

"Tako je".

Što ste postigli ovim da ste podatke objavili sada, a ne ranije, kada je na njima inzistirao Sabor? 

"Nismo prekršili zakone, nismo podlegli pritisku i političkim manipulacijama i štitili smo autonomiju HRT-a. Također, sada smo prva i jedina javna ustanova u Republici Hrvatskoj koja je iskoračila na ovaj način i visoko smo podignuli ljestvicu. Nadamo se da će nas i drugi slijediti". 

Najavili ste da ćete ovakva izvješća objavljivati redovito…

"Da. Objavljivat ćemo ih kvartalno, kao što objavljujemo i izvješća o poslovanju".

Predbacivali su Vam da ste si naknadno podignuli plaću, nakon što ste o plaćama izvijestili Sabor.

"Sabor je tražio podatke za 2014. godinu. Njih smo i dostavili. Točno je da smo s početkom 2015. na HRT-u donijeli Odluku kojom smo ukinuli ograničenje plaća iz 2009. godine jer smo počeli pravomoćno gubiti sudske sporove koje su protiv HRT-a pokrenuli zaposlenici koji su od 2009. godine imali to ograničenje. Također, sada smo objavili podatke o plaćama nakon ukidanja toga ograničenja. Dakle, nikakvih nepoznanica više nema pa, nadam se, ni prostora za manipulacije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara