"Radnici Diokija neće mirno čekati da uz dugove i prazna želuca završe na besperspektivnoj burzi rada"

"Radnici Diokija neće mirno čekati da uz dugove i prazna želuca završe na besperspektivnoj burzi rada"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SINDIKATI su zbog teškog stanja u Diokiju, a čije se poboljšanje ne nazire, uputili otvoreno pismo hrvatskoj Vladi. U dopisu kojeg potpisuju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), a kojeg prenosimo u cijelosti, između ostalog se navodi kako tvrtka koja ima godišnji promet od tri milijarde kuna već 10 mjeseci ne radi ništa te se poručuje: "Politika je Dioki dovela u ovu situaciju, od politike tražimo da je i riješi!".

Otvoreno pismo Vladi RH

"Poštovani,

Tvrtka Dioki, organska petrokemija d.d. Zagreb, jedna je od većih u okruženju, s godišnjim prometom od tri milijarde kuna. Tamošnjih 850 radnika godišnje izveze proizvoda (koristeći domaću sirovinu) u vrijednosti približno milijardu i 900 milijuna kuna, a u državni proračun uplate oko 350 milijuna kuna godišnje.

Danas tvrtka Dioki "stoji", radnici ne rade, punih 10 mjeseci ništa se ne proizvodi. Kao što znate, radnicima nije isplaćeno zadnjih pet plaća. Tvrtka je u poslovnoj blokadi od strane vjerovnika i dobavljača, a situaciju je pogoršala jednostrana obustava sirovine (etana) od strane Ine u istom razdoblju (protivno odredbama ugovora).

Politika je Dioki dovela u ovu situaciju, od politike tražimo da je i riješi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav to zakonodavni i institucionalni okvir imamo, kad jedna izvozno orijentirana proizvodna tvrtka mora propasti? Kakva su to pravila "pravne države" koja omogućavaju neplaćanje radnika?

Ne pristajemo na odgovore tipa: "Dioki je privatna tvrtka, poslodavac je privatnik, tu država nema što raditi". Upravo država, točnije, političke elite ove države, omogućile su "privatnim vlasnicima" da raspolažu prirodnim i proizvodnim resursima Hrvatske (i ljudskim sudbinama) kako hoće. Pa i da ponište znanje i rad generacija bivših i sadašnjih radnika i uspješno unište proizvodni sektor vođeni svojim uskim špekulantskim interesom.

Poštovani članovi Vlade Republike Hrvatske,

Dioki (i desetine drugih Diokija) je i vaša odgovornost, od toga ne možete pobjeći. Naša sudbina test je vaše sposobnosti, odgovornosti i etičnosti. Tražimo isplatu zaostalih plaća i otpremnina prema važećem Kolektivnom ugovoru, jer je to zadnje što radnici traže za sebe. Srećom, kapitalna imovina je ogromna, a ujedno jedan dio nekretnina spada u projekt od državnog značaja (LNG terminal) što je razlog više da država riješi sudbinu radnika na pošten način.

Ukoliko izostane vaša brza reakcija budite uvjereni kako radnici Diokija neće mirno čekati da sa 52 godine prosječne starosti, sa dugovanjima tvrtke prema njima i prazna želuca završe na besperspektivnoj burzi rada".

Mladen Novosel, SSSH, v.r.
Krešimir Sever, NHS, v.r.
Damir Jakuš, URSH, v.r.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara