Radnici Elektre se probijaju po visokom snijegu, popravljeni kvarovi u Karlovcu

Radnici Elektre se probijaju po visokom snijegu, popravljeni kvarovi u Karlovcu

Foto: Hina

ŽELJEZNIČKI promet od Ogulina prema jugu otvoren je u subotu u 15 sati, iako još zbog visokog snijega teče otežano i uz kašnjenja, a u cijeloj je Karlovačkoj županiji otklonjeno i oko devedeset posto kvarova na mreži Elektre Karlovac.

Od noći s četvrtka na petak i tijekom petka u Karlovačkoj županiji je bez struje bilo oko šest tisuća korisnika, s tim da ih je na kraju petka ostalo oko 1.500.

Tehnički direktor Elektre Karlovac Josip Kekić rekao je Hini kako očekuje da će do kraja subote bez struje biti još između 300 i 500 njihovih kupaca, te naglašava da je iza njih jako težak dan, jer se radilo u teškim uvjetima, primjerice na području Slunja je 79 centimetara snijega.

Tamo su još izvan funkcije četiri dalekovoda sa oko 10 trafostanica, s tim da će popravak pet trafostanica ostati za sutra.

U Općini Vojnić samo su neki rubni krajevi bez struje, svi su dalekovodi u funkciji, a bilo je u kvaru čak 50 trafostanica. Na području Generalskog Stola popravljeno je svih 18 trafostanica, ali je bez opskrbe nekoliko sela oko Perjasice zbog kvarova na niskonaponskoj mreži.

Ozalj je sav pod naponom, osim pojedinih kuća na Žumberku, rečeno je u karlovačkoj Elektri.

HEP: Postupno se uspostavlja opskrba električnom energijom

Snježno nevrijeme i olujni vjetar počeli su se postupno smirivati te su radnici HEP-a uspjeli doći do pojedinih lokacija gdje su nastali kvarovi i pristupit njihovom otklanjaju, izvijestila je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

U subotu je nastavljena isporuka električne energije od Senja prema Plješivici za oko 120 kupaca, te je vraćeno napajanje u naseljima Gornja i Donja Klada, te Gornji i Donji Starigrad (oko 250 kupaca). Trenutno je na području Grada Senja oko 800 kupaca bez električne energije.

Bura i dalje na tom području stvara velike probleme i otežava otklanjanje kvarova, dodaje se u priopćenju.

Na ostalim područjima Ličko-senjske županije stanje u opskrbi električnom energijom se postupno normalizira te je na području općina Rakovica i Gračac trenutno oko 40 kupaca bez električne energije. Na području Karlovačke županije trenutno je bez električne energije oko 320 kupaca i to na području Vojnića, Slunja, Duga Rese i Ogulina.

Na području Primorsko-goranske županije radnici Elektroprimorja Rijeka uspjeli su u subotu sanirati veliki dio kvarova te je trenutno na području Gorskog kotara bez električne energije osam kupaca u zaseocima Lamana Draga i Goršeti.

Radnici HEP-a i dalje ulažu maksimalan trud i napor kako bi se kvarovi što prije otklonili i kako bi se ponovno uspostavila opskrba kupaca električnom energijom, ističe HEP.

Elektrolika Gospić "prepolovila" korisnike bez struje

Na području Elektrolike Gospić broj od oko 1.500 kupaca koji su u petak bili bez struje, tijekom subote je prepolovljen, a u stvarnosti je situacija i bolja jer je među korisnicima bez struje znatan broj apartmana velebitskog Primorja koji se u ovo zimsko doba ni ne koriste, rečeno je u Eklektrolici.

Direktor Ernest Petry je u izjavi za Hinu rekao da je njihovim ekipama teško jer do nekih mjesta dolaze na vlastitu odgovornost, budući su prometnice još zatvorene za promet. Osim toga na trasama dalekovoda i ne mogu drugačije nego pješke, unatoč visokom snijegu.

Primjerice u Rakovici, južnom djelu Karlovačke županije radnici Elektrolike prte od jednog do drugog dalekovoda, ali je stotinjak kupaca zahvaljujući tom naporu tamo već dobilo struju, a još ih 30-tak čeka da se ekipe probijaju do mjesta kvarova.

U Mazinu kod Gračaca još ne mogu početi s popravcima

Najteže je u Mazinu kod Gračaca, gdje npr. ima samo desetak kupaca, a razlog je što zadarska Županijska uprava za ceste još nije prokrčila put, pa je sigurno da tamo ni danas neće započeti otklanjanje kvarova.

Najviše se radi u Senju gdje je oko devetsto kupaca bilo bez struje, a sada ih je tristotinjak manje, te u Barić Dragi i ostalim dijelovima Karlobaga gdje je od 400-tinjak isključenih kupaca njih oko 250 dobilo struju, a rješava se daljnjih 150. Iako je tamo cestovni promet u prekidu, očekujemo da će dio njih još dasnas, a dio sigurno sutra, dobiti struju, rekao je Petry.

Dio kupaca Podvelebitskog kanala dugo neće dobiti struju iz redovnog napajanja, ali će im tijekom sutrašnjeg dana Elektrolika instalirati agregate,

Petry kaže da je taj alternativni način jedina mogućnost da stanovnici u Barić Dragi dobiju struju, jer su tamo i dalekovodi i niskonaponska mreža toliko pokidani da će popravak dugo potrajati.

Zato nam je Elektroprimorje Rijeka ustupila agregate, te ćemo ih sutra instalirati u osam domaćinstava u Barić Dragi, a dalje prema potrebi, tako gdje stvarno netko živi a nema struje, rekao je Petry.

Uzrok prekida napajanja su uglavnom oštećenja od jakog vjetra na oko 15 kilometara trase dalekovoda jer su vjetar i snijeg porušili dalekovode. Od Sv. Marije Magdalene do Barić Drage porušeno je više od 150 drvenih dalekovoda i 21 čelično- rešetkasti, a velike su štete i drugdje, tako da je Elektrolici ovo nevrijeme pričinilo višemilijunsku štetu, iako prave razmjere štete tek treba ustanoviti.

Što se tiče ceste Sveti Juraj - Plješevica – Zavižan, bez struje su još samo sva korisnika na Zavižanu, kamo se još zbog visokog snijega ne može, tako da struju nemaju meteorološka stanica i Repetitor HT-a.

Važno je reći da oba ta kupca imaju agregate, ali ćemo otklanjanju kvarova I tamo prići čim zimske cestarske službe to omoguće, rekao je Petry.

Stanovnici u Gospiću, Otočcu, Novalji, te općinama Brinje, Perušić, Lovinac, Korenica, Donji Lapac, Udninma i Vrhovione imaju stabilnu opskrbu strujom, jer su tamo nastali manji kvarovi, sve samo na niskonaponskoj mreži, te se promptno uklanjaju.

Jučer je više od 7 i pol tisuća ljudi u gorskim krajevima ostalo je bez struje.

Veliki pad temperatura u nedjelju

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, mjestimice u unutrašnjosti uz malo snijega, a na južnom Jadranu ponegdje uz kišu.

Vjetar u početku slab, od sredine dana umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, u gorskoj Hrvatskoj sjeveroistočni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadnjak i sjeverac, uz obalu i bura, poslijepodne i navečer u jačanju na jaku i olujnu.

Najniža temperatura između -11 i -6, ponegdje i niža, a na Jadranu od -2 do 4. Najviša dnevna između -2 i 3, na Jadranu od 6 do 11 °C.

HAK: Aktualno stanje u prometu

Državna cesta DC1 otvorena je za sav promet od 18,30 sati uz obaveznu zimsku opremu, a zbog zimskih uvjeta i jakog vjetra od Rijeke prema unutrašnjosti kroz Gorski kotar, i obrnuto, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Ostale skupine vozila prema Rijeci prometuju autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice te dalje državnom cestom DC3 Delnice-Kikovica, i obrnuto, uz obaveznu zimsku opremu. Osobna vozila autocestom A6 Rijeka-Zagreb prometuju bez ograničenja uz obaveznu zimsku opremu.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu vozila), dok je između Novog Vinodolskog i Senja dodatno zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila). Dionica između Karlobaga i Svete Marije Magdalene otvorena je samo za osobna vozila.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj:

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zatvoreni su granični prijelazi: Brod na Kupi, Maljevac i Ličko Petrovo Selo.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je oko 5 km. U prekidu je katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna i teretna vozila do 5 tona.

Kašnjenja u željezničkom prijevozu

Danas u 15 sati za sav promet otvorene su dionice pruge Ogulin – Rijeka i Ogulin – Knin, nakon što su zbog ekstremnih vremenskih uvjeta bile zatvorene od jučer u 14 sati. Dežurne ekipe HŽ Infrastrukture sa svom raspoloživom mehanizacijom, danas tijekom dana uspjele su probiti sve snježne zapuhe koji su na nekim mjestima dosezali visinu i od dva metra. Do večernjih sati na tim dionicama očekuje se  i normalizacija željezničkog putničkog prometa.

Na svim ostalim prugama na mreži HŽ Infrastrukture promet teče bez prekida, s time da zbog velike količine snijega mjestimice teče otežano. U prosjeku bilježe se kašnjenja oko 15  minuta.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara