Radnici TIBO-a odlučuju o prestanku štrajka: Uskoro isplata zaostalih plaća?

Radnici TIBO-a odlučuju o prestanku štrajka: Uskoro isplata zaostalih plaća?

Ilustracija: Arhiva

TVRTKA kćer riječkoga 3. Maja od jučer ima novoga direktora, a čim se odblokira račun trebala bi stići i barem prosinačka zaostala plaća. Radnici će danas odlučiti o daljnjim akcijama. Podsjetimo, od prekjučer su u štrajku.

Nakon jučerašnje sjednice Nadzornog odbora TIBO-a odlučeno je da će radnicima biti isplaćene plaće. Novac je osiguran i to u suradnji s 3. Majem no čeka se deblokada računa, za što je FINA-i već poslan zahtjev. Riječ je o 1,3 milijuna kuna brutto za plaće 146 radnika. Na sjednici Nadzornog odbora izabran je i novi direktor Vitomir Kopajtić.

"Pozdravljamo vaš štrajk i podržavamo vašu iskrenu borbu za isplatu plaća i očuvanje radnih mjesta", stoji između ostalog u pismu podrške kojeg je Sindikat metalaca 3. Maja poslao radnicima TIBO-a, tvrtki kćeri riječnog brodogradilišta. Radnici će u štrajku ostati bar dok se ne ispune njihovi minimalni uvjeti - isplata plaća za prosinac prošle godine, kaže nam zamjenik glavnog povjerenika Sindikata metalaca u 3. Maju Boris Bučanac. Problemi u TIBO-u osjetit će se i u 3. Maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Apsolutno će se osjetiti. Postoje određeni poslovi koji nas povezuju, određene tekuće gradnje koje brodograđevna industrija obavlja, a isto tako i određeni dijelovi opreme koji se trebaju ugraditi na te iste brodove. Sada nas to ugrožava i dakako da će to utjecati na nas, a isto tako smo emotivno vezani svi skupa. Svima nama na leđima na plavim bluzama ipak piše 3. Maj", rekao je Bučanac.

Inače, prošlog tjedna članovi Sindikata metalaca iz Zagreba i Rijeke bili su na sastanku u Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

"Gdje je dogovoreno, a na osnovu tog zaključka je i Vlada donijela odluku da će osigurati određena sredstva za manja društva 3. Maja s kojima bi se trebala osigurati likvidnost, isplata plaća i završetak poslova. To je već trebalo biti riješeno, ali na žalost nije. Iz naše središnjice u Zagrebu već su uputili požurnicu Audio-u da se to pitanje što prije riješi".

Vlada je, podsjetimo, primila na znanje obvezujuću ponudu Uljanika za preuzimanje 3. Maja dok tvrtke kćeri nisu u tom paketu i njih preuzima Agencija za upravljanje državnom imovinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara