Radnici Varteksa u štrajku, bez plaća nema ni rada: "Dolazi Božić, a mi smo gladni"

Radnici Varteksa u štrajku, bez plaća nema ni rada: "Dolazi Božić, a mi smo gladni"

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

OKO TISUĆU radnika Varteksa od jutros je zbog kašnjenja plaća u štrajku. Odbijaju nastaviti rad dok im se ne isplate zaostale plaće za rujan i listopad. Uprava ih je obavijestila da pokušavaju zatvoriti financijsku konstrukciju za isplatu plaća za rujan te da su u finalnoj fazi pregovori s državom i bankama oko nastavka proizvodnje.

"Dosta nam je. Pitamo se gdje je novac. Radimo punom parom, na 100 posto kapaciteta, radimo prekovremeno i subotama, a na skladištu uopće nema robe jer smo sve isporučili. Ali, zato imamo 16 menadžera koji primaju basnoslovne plaće i to na vrijeme. Mi smo jedina firma koja ima direktora koji je direktor direktorima. Pa gdje toga ima? Kancelarije su toliko pune da su ih morali pregrađivati da smjeste sve te velike direktore i menadžere. Samo da njih pobacaju van našlo bi se novca za barem tisuću naših plaća jer mi za razliku od njih dobivamo minimalac. Dolazi Božić, a mi smo gladni", kazali su za eVaraždin radnici okupljeni pred zgradom Uprave iz koje su ih izvijestili kako "pokušavaju zatvoriti financijsku konstrukciju za isplatu plaća za rujan te da su u finalnoj fazi pregovori s državom i bankama oko nastavka proizvodnje". No, obraćanje predsjednika Uprave Zorana Koščeca radnicima nije baš dobro prihvaćeno. Uvrede su upućene i njemu i drugim članovima Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Varteks ne treba milostinju i spreman je za nastavak proizvodnje jamčiti svojom imovinom"

Član uprave Miljenko Vidaček kaže kako je kompanija dužna više od 100 milijuna kuna državi na ime poreznog duga i više od 250 milijuna kuna bankama kroz kratkoročne i dugoročne kredite te kako su u pregovorima sa državom i bankama. "Jasno nam je da je situacija za radnike neizdrživa ali mi si jednostavno ne možemo pomoći. Ne možemo riješiti ovu situaciju bez dogovora s državom i bankama. Mislim da to i radnici shvaćaju i da je ovaj prosvjed na neki način i apel da se taj dogovor napokon i postigne", poručio je Vidaček.

"Varteks ne treba milostinju i spreman je za nastavak proizvodnje jamčiti svojom imovinom. Država je takav stav u načelu prihvatila i prihvatila naš prijedlog da za porezni dug jamčimo imovinom. Sada samo to trebaju prihvatiti i banke. Ulogu pregovarača preuzelo je ministarstvo financija i nadamo se da će uskoro sve biti riješeno u našu korist", dodao je u razgovoru za Varaždinski tjednik.

U pregovorima s bankama navodno je kamen spoticanja to da banke inzistiraju da se novac od eventualnog kredita smije trošiti isključivo namjenski za nastavak proizvodnje, dok uprava namjerava dio potrošiti i na isplatu plaća. "Plaća je sastavni dio proizvodnje jer bez radnika nema ni proizvodnje. Ali to je samo mali dio. Novac trebamo za robu, za otpremnine i tek u manjem dijelu za plaće", zaključio je Vidaček.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara