Radnici splitske Željezare dobili plaću za listopad, odustaju od daljnjih prosvjeda

Radnici splitske Željezare dobili plaću za listopad, odustaju od daljnjih prosvjeda

Foto (Ilustracija): FAH

RADNICI splitske Željezare primili su danas plaću za listopad, doznaje se od sindikalnoga povjerenika Adria čelika Zvonimira Duvnjaka, koji je za Hinu potvrdio kako su pregovori s investitorom u tijeku, te da im je poslodavac s današnjom uplatom ostao dužan još dvije plaće, zbog čega odustaju od daljnjih prosvjeda.

"Točno je da smo danas dobili plaće za deseti mjesec što nas posebno veseli", rekao je Duvnjak dodavši kako bi se prema njegovim neslužbenim informacijama sutra u Zagrebu ili Muenchenu trebao potpisati ugovor s budućim investitorom.

Duvnjak je na upit da otkrije tko je investitor odgovorio kako ne zna, te dodao da će u srijedu u toj tvrtki biti održan skup radnika.

Informaciju o navodnom sutrašnjem potpisivanju ugovora između Adria čelika i novoga investitora nije mogao potvrditi čelnik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, koji je izjavio kako pregovori još traju, te da će sindikat usporedo s tim prikupiti potpise radnika za otvaranje stečaja bez obzira na informacije koje idu u pozitivnom smjeru.

Radnici se ne odriču svojih plaća

Upitan kako ide usklađivanje ugovora na neodređeno vrijeme za radnike Željezare, odgovorio je da je gotovo sve ispravljeno, osim u onome dijelu, gdje se navodi da se radnici odriču zaostalih plaća. "Upravo to bi trebalo biti izbačeno iz novoga ugovora na neodređeno vrijeme", rekao je dodavši kako je još to samo ostalo te da su vlasnici sve drugo prihvatili.

Sve smo drugo uskladili osim, kako je rekao, još toga da se radnici odriču svojih potraživanja.

Ustvrdio je kako se može i posebnim aneksom ugovora ili sporazumom dogovoriti kada će se isplatiti zaostale plaće te dodao kako ne vidi drugoga načina, osim pripremanja stečaja, kako bi prisilili drugu stranu da odradi ono što smo se dogovorili.

Naveo je kako im je, od ukupno 120 radnika, dovoljno desetak potpisa da se uputi zahtjev za otvaranje stečaja. Ako nešto bude išlo u pogrešnom smjeru, tražit ćemo što veći broj ljudi da se izjasne, istaknuo Dragičević dodavši kako se na tomu radi te će to pripremati iako im je, naravno, cilj sačuvati radna mjesta.

Radnici odbili potpisati "lihvarske ugovore"

Radnici Željezare su sredinom siječnja, nakon održanoga skupa radnika, odbili potpisati ugovore sa svojim poslodavcem Nijemcem Edgarom Schumahersom na neodređeno vrijeme, smatrajući ih lihvarskim, te da oni nisu u skladu s hrvatskim zakonima.

Sindikalni povjerenik Zvonimir Duvnjak tada je izjavio kako je u ugovorima stavljena klauzula da se radnici odriču svojih potraživanja, kao i razlike plaće zbog koje su prethodno tužili svoga poslodavca, koji im je kontinuirano smanjivao plaće od 20 do 40 posto.

Članu Nadzornoga odbora Tobiasu Wagneru tada su dali jednodnevni rok do kada se trebao očitovati na njihove primjedbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara