Radnici u Konzumu ne daju teško zarađeni novac: Todorić želi skresati jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz

Radnici u Konzumu ne daju teško zarađeni novac: Todorić želi skresati jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz

Ilustracija: Arhiva

NI ŠESTA runda pregovora o materijalnim pravima radnika u Konzumu nije dala rezultate. Lanac trgovina Ivice Todorića želi skresati prava radnika, a sindikat na to ne pristaje te tvrdi kako se plaće nisu povećale pet godina.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić kazala je za Index da pregovori o materijalnim pravima u Konzumu nisu propali, jer su oni uvijek dugi i uglavnom burni, čak i u normalna vremena, "a danas nisu normalna vremena". "Razgovarati o umanjenju plaća, bez obzira na stanje u gospodarstvu, je katastrofa", kazala nam je Mišeljić i dodala da nastavljaju pregovarati, jer im postojeći kolektivni ugovor traje do kraja godine.

"Troškovi prijevoza maksimalnih 700 kuna, jubilarne nagrade na razini neoporezivog dijela"

"O onim benignim stavkama smo se dogovorili sa Konzumom, a ostalo nam je pregovaranje o jubilarnim nagradama i troškovima prijevoza", otkriva nam Mišeljić te dodaje kako iz Todorićeve tvrtke traže da se radnicima smanje jubilarne nagrade i troškovi prijevoza. "Troškove prijevoza žele smanjiti na 700 kuna, dok sada radnici po kolektivnom ugovoru imaju pravo na stvarni trošak prijevoza do posla. Jubilarne nagrade se žele svesti na neoporezivi dio, a one su sada mnogo više", kazala nam je Mišeljić te dodala kako o plaćama nisu razgovarali.

"U posljednjih pet godina smo sa poslodavcima imali dogovor da o mogućnosti povećanja plaće idemo na način da smo utvrdili mogućnost stimuliranja kada postoje rezultati na razini poslovne jedinice, bilo da se to odnosi na poslovni objekt ili skladište", rekla nam je Mišeljić i dodala kako su time povećanjem koeficijenta radnicima mogle rasti i plaće.

Plaća u Konzumu nije rasla 5 godina

"Na taj se način plaća mogla znatno povećati", kazala je Mišeljić te dodala kako su smatrali da je taj način puno pravednije za radnike. "To je nekoliko godina funkcioniralo, ali su sada rezultati poslovanja takvi da oni ne ostavljaju mogućnosti za povećanje plaća, a mi smo na početku pregovora zatražili 10 posto povećanje prihoda", rekla nam je Mišeljić i dodala da bi to moralo biti najmanje povećanje koje radnici zaslužuju zbog teškog rada koji obavljaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječna plaća u Konzumu je oko 4500 tisuće kuna neto, ali u nju ulaze i božićnice, uskrsnice, dar u naravi pa i isplata 100 eura po radniku, ako je poslovanje bilo uspješno. Neko vrijeme se i to isplaćivalo", kazala nam je Mišeljić te dodala kako su oni u ovih pet godina, koliko se plaća nije rasla u Konzumu, kroz "tarifni" dio kolektivnog ugovora išli povećavati primanja.

Poslodavci žele ukinuti božićnice, uskrsnice, regrese...

"Zato smo regres doveli do 4500 tisuće kuna, božićnicu na 1500, uskrsnicu na 700 kuna, ako je poslovanje bilo uspješno, u slučaju prepada u trgovini radnici su za obeštećenje dobivali 2500 kuna", rekla je Mišeljić i dodala kako su tim povremenim davanjima, i kroz jubilarne nagrade koje su bile znatno veće od neoporezivog iznosa, osiguravali povećanje plaće, kada ju već nisu mogli dizati na mjesečnoj razini.

"U cijelom sektoru sada priča izgleda drugačije. Poslodavci bi željeli da se eliminiraju, jer to smatraju reliktom prošlosti, božićnice, uskrsnice, regresi i druge stvari", kazala je Mišeljić te dodala kako je u jednom trenutku i poslodavcima i sindikatima odgovaralo na taj način povećavati materijalna prava.

Plaće radnika u Konzumu od 2500 do 3500 kuna

"Ne možemo pristati da se ukinu sva prava koja su radnici imali do sada i da im ostane samo plaća, a plaća se neće povećavati", kaže Mišeljić. U 4500 tisuće kuna prosječne plaće u Konzumu ubrajaju se i menadžeri, dok radnici u trgovinama i na skladištima imaju plaće od 2500 do 3500 kuna. "Visina plaće mnogo ovisi o osobnim odbicima, pa je ovisilo i o stimulaciji za rezultate", otkrila nam je Mišeljić.

Pregovore o kolektivnom ugovoru u Konzumu sindikat će nastaviti, a kažu da ne smiju pristati na smanjenja materijalnih prava bez prethodnog glasanja članova kojih u Todorićevoj tvrtki imaju 5500. Još nisu dobili niti podatke koliko bi Todorić uštedio kresanjem jubilarnih nagrada i prijevoza te prije svoje odluke sindikalisti žele vidjeti i te podatke. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara