Raiffeisen International: Konsolidirana dobit pala za 77 milijuna eura, na rezultate utjecale promjene tečajeva

Raiffeisen International: Konsolidirana dobit pala za 77 milijuna eura, na rezultate utjecale promjene tečajeva

Foto: RBI 

"NAŠE se operativno poslovanje u prvome tromjesečju kretalo u skladu s očekivanjima. Međutim, prve je mjesece ove godine obilježila izvanredno visoka kolebljivost deviznih tečajeva. Osobito su snažan utjecaj na naše rezultate imala kretanja tečajeva švicarskoga franka, rublja, hrivnje te američkoga dolara. Znatna deprecijacija hrivnje, primjerice, snažno je negativno utjecala na naš neto prihod od trgovanja. Aprecijacija rublja, američkoga dolara i švicarskoga franka dovela je do povećanja imovine ponderirane rizikom. Istodobno se zbog jakog rublja znatno povećao i naš osnovni kapital prvog reda, što je za posljedicu imalo gotovo nepromijenjen koeficijent adekvatnosti CET1. Provedba prilagodbe naše strategije teče prema planu“, tim je riječima Karl Sevelda, predsjednik Uprave i CEO Raiffeisen Bank International AG-a (RBI) komentirao prvo tromjesečje.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 188 milijuna eura, odnosno pala je za 22 posto ili 52 milijuna eura na godišnjoj razini. Dobit poslije oporezivanja pala je za 42 posto na godišnjoj razini na 100 milijuna eura. Konsolidirana dobit u prvome tromjesečju iznosila je 83 milijuna eura, što odgovara padu za 48 posto, odnosno 77 milijuna eura, priopćili su iz Raiffeisena.

Prosječan broj dionica u izvještajnome razdoblju iznosio je ukupno 292,4 milijuna (u usporedivom razdoblju prethodne godine: 268,1 milijuna dionica). To daje zaradu po dionici u visini 0,29 eura.

Neto prihod od kamata 16 posto niži

Prihod od poslovanja smanjio se za 17 posto ili 227 milijuna eura na godišnjoj razini te iznosi 1,1 milijardu eura. To se ponajprije može pripisati gubitku od usklađenja vrijednosti zbog snažnih fluktuacija valuta (posebno ruskog rublja i ukrajinske hrivnje).

U prva tri mjeseca 2015. godine neto prihod od kamata smanjio se za 16 posto, odnosno 158 milijuna eura na godišnjoj razini, na 820 milijuna eura. Osim što se može pripisati smanjenju neto kamatne marže, do toga je došlo i zbog smanjenja kamatnoga prihoda u Rusiji i Ukrajini povezanoga s kretanjima valuta te zbog neotplate kredita u Aziji. Centrala Grupe također je zabilježila pad neto kamatnoga prihoda zbog smanjenja obujma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Opći troškovi poslovanja pali 9 posto

Opći troškovi poslovanja pali su za 64 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 691 milijun eura. Udio troškova u prihodima povećao se za 5,7 postotnih bodova na 61,8 posto, i to uglavnom zbog valutnih učinaka koji su doveli do smanjenja neto prihoda od trgovanja.

Neto rezervacije za potencijalne gubitke smanjene za 7 posto

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje neto rezervacije za potencijalne gubitke pale su za ukupno 7 posto ili 21 milijun eura na 260 milijuna eura. To se ponajviše može pripisati smanjenju u iznosu 50 milijuna eura na razini pojedinačnih rezervacija za kreditne gubitke na 220 milijuna eura, dok su se portfeljne rezervacije povećale za 29 milijuna eura na 42 milijuna.

Na temelju ukupnog rizika, koeficijent adekvatnosti redovnog osnovnog kapitala 1. reda (prijelazni) iznosio je 10,4 posto, uz koeficijent adekvatnosti ukupnoga kapitala (prijelazni) u visini 15,3 posto.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara