Rasistička naslovnica francuskog tjednika: "Pametnoj kao majmun, Taubiri se vratila banana na lice"

Rasistička naslovnica francuskog tjednika: "Pametnoj kao majmun, Taubiri se vratila banana na lice"

Screenshot: Le figaro

FRANCUSKI sud otvorio je u srijedu istragu protiv jednog tjednika nakon što se vlada požalila na naslovnicu na kojoj je francuska ministrica pravosuđa uspoređena s majmunom.

Tjednik "Minute" objavio je na naslovnici fotografiju ministrice Christiane Taubira uz popratni tekst: "Pametnoj kao majmun, Taubiri se vratila banana (smiješak) na lice".

Tjednik, koji je iskoristio činjenicu da riječ "banana" u francuskom uličnom govoru znači "smiješak", time je dodatno raspirio bojazan od jačanja rasizma u Francuskoj, nekoliko tjedana nakon što je lokalni desničarski političar na nacionalnoj televiziji usporedio Taubiru s majmunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rasistički napadi su neprihvatljivi....To oštro osuđujem i više nego ikada sam na strani Christiane Taubira", rekao je premijer Jean-Marc Ayrault pozivajući istražna tijela da ispitaju je li naslovnicom prekršen zakon o zabrani govora mržnje.

Glasnogovornik ureda pariškog tužitelja potvrdio je da će otvoriti preliminarnu istragu za moguću rasističku uvredu, što je prvi korak ka otvaranju pune istrage.

Napadi na Taubiru, rođenu u Francuskoj Gvajani, podudaraju se s rastom popularnosti Nacionalne fronte, desničarske stranke na čelu s Marine Le Pen u dijelovima Francuske pogođenima zatvaranjem tvornica i visokom nezaposlenošću iznad 11 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara