Rasmussen: Putin bi mogao napasti baltičke zemlje kako bi testirao solidarnost Zapada

Rasmussen: Putin bi mogao napasti baltičke zemlje kako bi testirao solidarnost Zapada

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin ima ambicije koje idu dalje od Ukrajine i mogao bi napasti neku baltičku zemlju kako bi testirao solidarnost Zapada, izjavio je bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen britanskom dnevniku The Daily Telegraph u petak.

Anders Fogh Rasmussen rekao je to dok se Angelu Merkel i Francoisa Hollandea očekuje u Moskvi kako bi uvjerili ruskog predsjednika da pristane na novi mirovni plan za istok Ukrajine, gdje su sukobi nastavljeni između vladinih snaga i proruskih ustanika.

"Treba gledati dalje od Ukrajine. Putin želi vratiti Rusiji položaj velike sile. Postoji velika vjerojatnost da intervenira na Baltiku testirajući članak 5 povelje NATO-a", istaknuo je bivši glavni tajnik.

Članak 5 povelje Sjevernoatlantskog saveza određuje da će se oružani napad na jednu od zemalja članica "smatrati napadom usmjerenim na sve članice". Posljedično će one pomagati "napadnutoj strani ili stranama", uključujući silom bude li potrebno.

"Putin zna da će biti pobijeđen ako prijeđe crvenu liniju i napadne saveznika NATO-a. No, on je stručnjak za hibridni rat", miješajući različite tipove operacija radi destabiliziranja države, dodaje Rasmussen britanskom dnevniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara