Raspad SDP-ovog riječkog klana? Zakačili se Komadina i Obersnel

Raspad SDP-ovog riječkog klana? Zakačili se Komadina i Obersnel

Foto: Hina

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas u vezi s inicijativom Splita, Rijeke i Osijeka da i oni dobiju status koji ima Grad Zagreb, to jest da se izdvoje iz sustava županija, kako to nije dobra inicijativa ocijenivši je separatističkom idejom feudalnog tipa.

„Osobno ne mislim da je to dobra inicijativa, mislim da nije u funkciji regionalnog razvoja i da nije izraz solidarnosti sa svojom regijom i svojim krajem, čak bi rekao da se radi o jednoj separatističkoj ideji feudalnog tipa“, kazao je Komadina na redovnoj konferenciji za novinare.

Ocijenio je da „ova parcijalna rješenja u ovom trenutku nisu nešto povijesno dobra.“ Očito je njihova logika „bolje sam, nego loše kompanjan", oni očito smatraju da su loše "kompanjani" u svojim županijama, a zašto, morat ćete njih pitati, poručio je.

Komadina je kazao da neki, kolege iz Slavonije i Dalmacije, govore da imaju problema u suradnji dodavši da se "to može iščitavati u drugim političkim opcijama i međusobnim nerazumijevanjima određenih projekata i programa."

Ne zanima ga ni Bauk

Na novinarsku tvrdnju da su gradonačelnici triju gradova dobili podršku ministra uprave Arsena Bauka, Komadina je kazao kako „to nije problem.“

Komadina je u nastavku rekao da je upravna inspekcija utvrdila nepravilnosti u natječaju za pročelnika županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, pa će umjesto dosadašnjeg pročenika Valerija Jurešića, taj posao od danas privremeno obavljati njegov zamjenik Nikola Jović.

Komadina je kazao da je prijeporno Jurešićevo radno iskustvo, odnosno da je inspekcija utvrdila da Jurešić radno iskustvo nije dokazao dokumentacijom.

Najavio je da će novi natječaj za pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu biti objavljen uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnel Komadini: Nisi gubernator

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel očekivao je oštru reakciju župana Zlatka Komadine na incijativu da Split, Rijeka i Osijek dobiju status koji ima Grad Zagreb, pa njemu i drugim županima, koji će vjerojatno slično reagirati, poručuje da nisu gubernatori, da veliki gradovi znatno sudjeluju u financiranju županijskih proračuna, a zauzvrat premalo dobivaju.

„Reakciju župana Komadine sam očekivao i vjerojatno će na sličan način reagirati i drugi župani, pa mogu našemu i drugim županima poručiti da nisu gubernatori i da građani Rijeke kao i građani drugih velikih gradova znatno sudjeluju u financiranju županijskih proračuna, a premalo dobivaju zauzvrat“, rekao je Obersnel.

Obersnel je u izjavi za Hinu potvrdio da prihvaća inicijativu iz Splita, dodajući kako to nije nova inicijativa te da je ona krenula još 90-ih s idejom da četiri velika grada imaju status županije kao Grad Zagreb.

Nažalost, to se nije realiziralo, rekao je Obersnel i dodao da je dio gradova dobio status velikih gradova i da su preuzeli dio obveza županije.

Obersnelu dosta solidarnosti

"Prihvaćam inicijativu, ali prije svega kao inicijativu koja će ukazati na promjenu ustroja lokalne i regionalne samouprave u kojem bi trebalo definirati i status županija", istaknuo je riječki gradonačelnik.

Kako je objasnio, njegovo prihvaćanje inicijative usmjereno je prema potrebi preustroja lokalne i regionalne samouprave, tj. definiranju pojma regije.

Istaknuo je da veliki gradovi od županija najčešće nemaju ništa te da su svi projekti Rijeke kao, primjerice, škole i vrtići, financirani iz gradskog proračuna.

"Ne bježim od problema i potrebe za solidarnošću, ali je taj udjel naše solidarnosti sada malo prevelik", rekao je.

Na pitanje može li razilaženje o tom pitanju poremetiti odnose i suradnju Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Obersnel je odgovorio kako ne smatra da bilo koja inicijativa može poremetiti te odnose, da surađivati moraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara