Raspisana tjeralica za Glavašem, u Hrvatsku ne može kao slobodan čovjek

Raspisana tjeralica za Glavašem, u Hrvatsku ne može kao slobodan čovjek

Foto: Arhiva

BRANIMIR GLAVAŠ ipak se u Hrvatsku ne može vratiti kao slobodan čovjek. Županijski sud u Zagrebu za njim je raspisao tjeralicu.

"Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem. Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice", izjavio je za Hrvatski radio Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Ustavni sud odlučio je ukinuti pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora zbog slučajeva "garaža" i "selotejp". Opoziv presude poslan je u Ministarstvo pravde BiH, gdje Glavaš služi kaznu, te će lider HDSSB-a sada biti pušten na slobodu.

No, s obzirom da je Glavaš pobjegao iz Hrvatske prije nego je presuda postala pravomoćna, sada je za njim raspisana tjeralica, s obzirom da je na snazi ostala nepravomoćna presuda Županijskog suda. Hrvatski zakon propisuje da svatko tko je osuđen na više od pet godina zatvora mora do pravomoćnosti presude ostati u pritvoru.

Problem je što Glavaš kao slobodan čovjek može ostati u BiH. On naime ima državljanstvo BiH pa ga susjedna država ne može izručiti Hrvatskoj osim ako on pristane na izručenje. Glavaš je u zatvoru u BiH proveo četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara