Raspravno vijeće odbilo zahtjev Tužiteljstva: Šešelj ostaje na slobodi!

Raspravno vijeće odbilo zahtjev Tužiteljstva: Šešelj ostaje na slobodi!

Foto: FAH

RASPRAVNO vijeće odlučilo je kako bi preispitivanje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu bilo moguće samo uslijed pojavljivanja novih činjenica, dodajući kako istih nema, prenosi B92. Time je odbačen zahtjev Tužiteljstva za ukidanjem privremene slobode optuženika.

Sudac Mandiaye Niang usprotivio se odluci većine u Raspravnom vijeću.

Podsjetimo, Tužiteljstvo je 1. prosinca zatražilo vraćanje Šešelja u pritvor jer je svojim ponašanjem "potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju Raspravnog vijeća".

Vojislav Šešelj na slobodu je privremeno pušten 12. studenog, i to iz humanitarnih razloga. Njegovi agresivni ratnohuškački govori i medijski istupi doveli su do toga da je Tužiteljstvo već početkom prosinca zatražilo njegovo vraćanje u pritvor.

Srbijanska vlada: Odluka ICTY-ja o Šešelju očekivana

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da nije očekivao odluku Haaškog suda kojom bi se haaškom optuženiku i vođi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju naredilo da se vrati u pritvor.

Vučić je nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu ocijenio kako takva odluka Haaga neće imati posebnog značenja za život u Srbiji.

"Ako su donijeli odluku da ga puste, zašto bi ga sad vraćali nakon mjesec dana. Nisam vidio tu odluku i ne znam točno o čemu je riječ, ali nisam ni očekivao da Haaški sud odluči drugačije", rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Vučić je ponovio svoju raniju poruku kako Šešelju želi dobro zdravlje i rekao da je zaokupljen drugim problemima.

"Mi mu želimo dobro zdravlje, ali imamo i druge probleme s kojima se moramo suočavati i o kojima moramo misliti", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) odbilo je zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima, priopćio je u u utorak Haaški sud.

Šešelj je 12. studenoga po odluci sudskog vijeća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Scheveningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo gotovo 12 godina. Za njegovo privremeno puštanje na slobodu glasovali su sutkinja Flavia Lattanzi i sudac Jean-Claude Antonetti, a toj se odluci usprotivio sudac Mandiaye Niang.

Grabar Kitarović: Šešelju je mjesto u Haagu

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u utorak žaljenje odlukom Haaškog suda koje je odbilo zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja, smatrajući kako je Šešelju mjesto u Haagu, te je istaknula da će nakon polaganja predsjedničke zakletve ako zatreba otići u New York i razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

"Žao mi je da je Haaški sud donio tu odluku. Držim da je Šešelju mjesto u Haagu. Žao mi je da Haaški sud u 12 godina nije donio nikakvu presudu i mislim da je to sramota za taj sud", rekla je Grabar Kitarović novinarima upitana kako komentira odluku Sudskog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

ICTY je u utorak odbilo zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja, srpskog radikala optuženog za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima.

Grabar Kitarović je istaknula da će kada položi predsjedničku zakletvu, ako zatreba odmah otići u New York i razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom te se obratiti Općoj skupštini UN-a.

"Na ovome ne treba stati jer je Šešelj osoba koja podriva međudržavne odnose, a izaziva mržnju, velikosrpske tendencije i to je nedopustivo", rekla je Grabar Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara