Raspuštena bugarska Vlada, raspisani prijevremeni izbori

Raspuštena bugarska Vlada, raspisani prijevremeni izbori

Ilustracija: Hina

BUGARSKI premijer Plamen Orešarski ponudio je u srijedu, kao što je bilo najavljeno, ostavku svoje manjinske vlade koju podupiru socijalisti kako bi se mogli održati prijevremeni parlamentarni izbori raspisani za 5. listopada.

"Ostavka vlade premijera Plamena Orešarskog predana je parlamentu u srijedu", izvijestio je ured za odnose s javnošću parlamenta. Zastupnici će se sastati u četvrtak i potvrditi raspuštanje vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga će bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev svakoj od triju velikih stranaka predložiti da sastavi novu vladu, što će one najvjerojatnije odbiti.

Orešarski (54), ekonomist koji je došao na vlast u svibnju 2013. nakon pada konzervativne vlade Bojka Borisova, obećao je da će se boriti protiv velikog siromaštva koje pogađa zemlju.

Bugari su, ogorčeni stanjem u zemlji, izašli zimus na ulice prosvjedujući protiv povećanja računa za struju i općenito protiv korupcije svojih elita.

No Orešarski je izgubio svaku vjerodostojnost samo mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti imenujući medijskog magnata i spornog zastupnika stranke turske manjine (MDL) na dužnost ravnatelja državne agencije za sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara