Rast javnog duga krajem veljače: U mjesec dana dug porastao za 3,95 milijardi kuna

Rast javnog duga krajem veljače: U mjesec dana dug porastao za 3,95 milijardi kuna

 Ilustracija: scx.hu

POSTOJAN primarni proračunski deficit, sve veći kamatni troškovi i odgoda reformi pridonijeli su snažnom rastu duga opće države, koji se samo u 2013. porastao za 36,5 milijardi kuna (19,9%) te je uz kontinuirani pad BDP-a njegov udio dosegnuo 67%.

Prema posljednjim podacima HNB-a dug opće države, koji uključuje dug središnje države, lokalne države i fondova socijalne sigurnosti na kraju veljače dodatno je porastao te je iznosio 223,5 milijardi kuna, odnosno na oko 68% BDP-a, navodi se u analizi RBA.
 
U odnosu na siječanj ukupan dug je porastao 3,95 milijardi kuna odnosno 1,8% čemu je pridonijela unutarnja komponenta duga opće države (+2,9%) a najvećim je dijelom rezultat izdanja državnih obveznica u veljači na domaćem tržištu, dok je vanjska zabilježila blagi mjesečni pad (-0,2%).
 
Ukupni dug središnje države, koji u ukupnom dugu opće države čini udio od gotovo 98%, zabilježio je mjesečni rast od 1,8% (+3,96 milijardi kuna).
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje, ukupna jamstva Republike Hrvatske u veljači su iznosila 53,4 milijardi kuna što u odnosu na siječanj predstavlja rast za 619 milijuna kuna odnosno 1,2%, pri čemu su se inozemna jamstva povećala za 543 milijuna kuna (+1,6%) dok su domaća povećana za 77 milijuna  kuna (0,4%).
 
"Državne potrebe za financiranjem i ove godine ostaju visoke, a procjenjuju se na na 20% BDP-a u 2014. U osnovnom scenariju predviđamo da bi javni dug trebao usporiti s rastom pa bi krajem ove godine trebao dosegnuti 70% BDP-a“, smatraju analitičari RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara