Raste izvoz oružja i vojne opreme

Raste izvoz oružja i vojne opreme

Foto: hs-produkt.hr

U SKLOPU porasta hrvatskog izvoza naoružanja i vojne opreme, najuspješnija je lani bila tvrtka HS Produkt, koja je izvezla 434.520 pištolja, najvećim dijelom na američko tržište, priopćila je državna Agencija Alan za izvoz i uvoz oružja i vojne opreme.

Pištolji HS 2000 kalibra 9 milimetara dio su uspješnih izvoznih proizvoda hrvatske industrije naoružanja i vojne opreme koja je lani ostvarila izvoz ukupne vrijednosti od oko 1,5 milijardi kuna, što je 20 posto više nego prethodne godine

Pištolji se proizvode u vojnoj i civilnoj inačici, a osim po njihovoj proizvodnji HS Produkt je poznat i po jurišnoj puški VHS kalibra 5,56 milimetara koja je u službenoj upotrebi u Oružanim snagama RH.

Uz pištolj i jurišnu pušku najznačajniji hrvatski vojni izvozni proizvodi su strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige i druga zaštitna oprema, snajperi, bacači granata, streljivo, brodovi vojne i policijske namjene, te usluge obučavanja i održavanja borbenih sredstava. Primjerice, izgrađeni su patrolni brodovi za potrebe Bangladeša i Velike Britanije tj. za prostor Gibraltara.

Najuspješniji proizvođači i izvoznici naoružanja i vojne opreme osim HS Produkta su DOK-ING, Šestan-Busch, Agencija ALAN, Kroko International, Atir, Tehnomont, Montmontaža Greben, Viktor Lenac i M Adler D, navodi Agencija Alan.

Izvozne destinacije za hrvatske tvrtke bile su Australija, Azerbajdžan, BiH, Češka, Danska, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irak, Italija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Litva, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Slovenija, Španjolska, Oman, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara