Rat Angele Merkel i Davida Camerona: "Zaštitit ću Britaniju od europske superdržave"

Rat Angele Merkel i Davida Camerona: "Zaštitit ću Britaniju od europske superdržave"

Foto: AFP

PRAVI mali rat bukti između britanskog premijera Davida Camerona i njemačke kancelarke Angele Merkel. U najnovijoj "bitci" Cameron je obećao da će zaštititi Veliku Britaniju od njemačkog plana za "eurozonsku" superdržavu sa zajedničkim bankarskim i političkim sustavima.

Kao besmislice je opisao navode njemačke premijerke da bi Europska unija u jednom trenutku trebala imati zajednički nacionalni identitet. Britanski konzervativac George Osborne je najavio i mogući britanski referendum o EU zbog krize te je kazao da o svakoj promjeni odnosa Velike Britanije i Europske unije treba pitati britanske glasače, piše Telegraph. 

Britanci idu na referendum o EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i da bi Velika Britanija mogla staviti veto na novi europski ugovor, ako se u njega ne ugrade zaštite za londonski City. No, i Cameron kao i njegov "ministar" ze ekonomiju i financijska pitanja su kazali da je jedini način za rješavanje europske krize dublja integracija među 17 članica eurozone koje koriste istu valutu, uključujući i novu "bankarsku uniju".

Njemački poziv za političkom, fiskalnom i financijskom unijom je obnovila strahove da se stvara "Europa dvije brzine", gdje članice iz jezgre eurozone pokušavaju cijeloj Europskoj uniji nametnuti nova pravila. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Merkel, Cameron je kazao da to treba spriječiti te je inzistirao na činjenici da članicama eurozone neće dopustiti da rade protiv britanskih interesa.

Berlin širi svoj utjecaj

"Shvaćam da države sa zajedničkom valutom razmišljaju o dubljoj integraciji. Osigurat ću da se zaštite britanski interesi, posebno u vezi zajedničkog tržišta", rekao je Cameron te dodao da je siguran da mogu primjereno zaštititi britanske interese u trenucima kada se Europa razvija.

Kao cijenu za davanje financijske pomoći slabijim južnim državama, Njemačka želi dublju fiskalnu i političku uniju koja bi Berlinu dala veći utjecaj. Prije razgovora s Cameronom, Merkel je kazala da "nam treba više Europe, proračunska unija, a prvo i najvažnije nam treba politička unija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara