Rat za tržište nafte: Amerikanci povećavaju zalihe, Rusija proizvodnju

Rat za tržište nafte: Amerikanci povećavaju zalihe, Rusija proizvodnju

Foto: scx.hu

DANAS će biti objavljen izvještaj o kretanju zaliha sirove nafte u SAD-u a očekuje se da će biti potvrđeno daljnje povećanje zaliha u proteklom tjednu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u su zabilježile rast u posljednjih oko pet tjedana dosegnuvši 417,9 milijuna barela što je najviša zabilježena razina od kolovoza 1982. godine čemu je svakako pridonijela rastuća proizvodnja koja se popela na dnevnih 9,23 milijuna barela.

Rastuće američke zalihe (zalihe sirove nafte u SAD-u su više za oko 18% u odnosu na petogodišnji prosjek u ovom dijelu godine) pridonose globalnoj zasićenosti tržišta što stvara dodatne pritiske na njihove cijene.

Tako su cijene sirove nafte tipa WTI (West Texas Intermediate) s isporukom u ožujku zabilježile pad za 49 centi na 53,04 dolara po barelu. S druge strane i cijene sirove nafte tipa Brent s isporukom u travnju su također zabilježile pad i to za 34 centa na 62,19 dolara po barelu, navode analitičari RBA.

Rusija povećala proizvodnju za 25%

S druge strane, proizvođači s Bliskog istoka suočeni su rastućom ponudom iz Rusije sa čime je ugrožen njihov udio na azijskom tržištu.

Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač, povećala je prodaju sirove nafte za gotovo 25% u prošloj godini povećavajući svoj udio u pošiljkama s 7,2% u 2013. na 8,7% u 2014. Tako je Kini, Japanu i Južnoj Koreji, trima od četiri najveća potrošača u Aziji, prodano oko 51 mil. tona sirove nafte u prošloj godini dok je istim tim zemljama u 2013. prodano 41 mil. tona. Ukupan uvoz sirove nafte u te tri zemlje u prošloj godini iznosio je 592 mil. tona dok podaci za Indiju, četvrtog najvećeg potrošača, nisu dostupna.

Arapi gube tržišni udio

S druge strane, udio Saudijske Arabije s izvezenih 142 mil. tona iznosio je 24% (pad s 26% koliko je iznosio u 2013.) dok su Katar i Kuvajt također izgubili dio svojih tržišnih udjela. Naime, Katar je izvezao 30 mil. tona s čime je njihov udio pao na 5,1% dok je iz Kuvajta uvezeno 41 mil. tona čime je smanjen njihov udio s 7,2% na 7%. S obzirom na zasićenost tržišta, proizvođači se sve više orijentiraju na azijsko tržište nudeći im rekordne popuste u uvjetima ionako niskih cijena.

Naime, prema predviđanjima američke Energy Information Administration (EIA) azijsko tržište bi prema razini potrošnje trebalo u ovoj godini zamijeniti ono američko (s dnevnom potrošnjom od 31,2 mil barela premašiti će američku potrošnju koja je na razini od 31,1 mil barela dnevno). Stoga je Saudijska Arabija povećala popuste na azijskom tržištu i to već deseti put u posljednjih petnaest mjeseci nudeći Arab Light uz rekordan popust od 2,3 dolara po barelu za isporuku u ožujku.

Ostali proizvođači također prate popuste s svojim cijenama što i ne čudi s obzirom da se očekuje da će se dvije trećine rasta globalne potražnje u ovoj godini odnositi na azijsko tržište dok će ono europsko vjerojatno pasti na 14 mil. barela dnevno.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara