Ratna veteranka, majka četvero djece, preminula za vrijeme braniteljskog prosvjeda

Foto: Boris Scitar/Pixsell

U NOĆI s utorka na srijedu, za vrijeme prosvjeda pred Ministarstvom branitelja, preminula je 60-godišnja Nevenka Topalušić, stopostotni ratni vojni invalid i pripadnica Gromova. Potvrdio je to jutros Mirko Ljubičić, predsjednik zagrebačke HVIDR-e, koja je jedan od organizatora prosvjeda kojim Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida traži smjene u Ministarstvu.

Prosvjednici je tijekom noći pozlilo te je preminula, a tijekom dana za nju će se održati komemoracija.

Braniteljski portal objavio je kako je riječ o 60-godišnjoj Nevenki Topalušić, stopostotnom ratnom vojnim invalidu, koja je nakon teškog ranjavanja kao pripadnica Gromova bila vezana uz invalidska kolica, a na prosvjedu je sudjelovala od njegova početka prije dva dana. Branitelji okupljeni na prosvjedu ispred zgrade Ministarstva noćas su minutom tišine i paljenjem svijeća odali dužnu počast preminuloj.

Prosvjednici i dalje najavljuju da će ispred Ministarstva ostati do ispunjenja zahtjeva, odnosno smjene ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića. Prozivaju ih da ne štite braniteljska prava te nastoje izjednačiti hrvatske branitelje i agresore na Hrvatsku.

Branitelji okupljeni pred Ministarstvom minutom tišine i paljenjem svijeća pozdravili su se s Topalušić.

Branitelji danas u tišini

U sjećanje na preminulu Nevenku Topalušić branitelji su dan proveli u mirnom okupljanju.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od organizatora prosvjeda, rekao je da se Topalušić pridružila prosvjedu u ponedjeljak, a sinoć joj je pozlilo. "Pozvali smo Hitnu pomoć, no nažalost dogodilo se najgore kada su nam javili da je preminula", dodao je.

"Na žalost dogodilo se ono što svakako nismo željeli, a to je izgubljen život hrvatske braniteljice Nevenke Topalušić. Današnji dan ćemo provesti u miru u prisjećanje na našu preminulu braniteljicu. Danas nećemo govoriti o onima zbog kojih je došlo do ove tragedije" rekao je Glogoški.

Glogoški kaže kako joj je jučer savjetovao da napusti prosvjed zbog iscrpljenosti, no nije ga poslušala. "Pozlilo joj je od svih onih događanja koji su imali veliki utjecaj na Nevenku. Današnji dan u miru posvećujemo hrvatskoj braniteljici Nevenki Topalušić, a komemoracija za nju održat će se sutra u 13 sati na mjestu prosvjeda ispred zgrade Ministarstva branitelja", rekao je.

Matić izrazio sućut obitelji

Sućut obitelji preminule Nevenke Topalušić uputio je i ministar Predrag Matić. "Ovo je tužan događaj koji se nije trebao dogoditi", rekao je u kratkoj izjavi za medije.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Ministarstvo branitelja je dužno snositi troškove pogreba hrvatskih branitelja i tako će biti i u slučaju smrti Nevenke Topalušić. Ona će biti pokopana uz vojne počasti i u organizaciji Ministarstva branitelja, kao što to i inače radimo u slučaju umrlih hrvatskih branitelja, rekao je.

"Na jučerašnjoj sam tiskovnoj konferenciji apelirao na sve okupljene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji da se vrate svojim kućama jer nema apsolutno nikakvog razloga za prosvjed i jer dolazi pogoršanje vremena koje može znatno utjecati na zdravlje najranjivijih, a to su upravo stopostotni invalidi. Rekao sam i da će organizatori prosvjeda morati snositi odgovornost za sve što se na prosvjedu bude događalo, za ponašanje svakog sudionika, kao i za sve nepredviđene situacije koje bi mogle iskrsnuti. Jedna takva se, nažalost, i dogodila", rekao je Matić.

Prosvjednike posjetio Markač

U neslužbenim razgovorima prosvjednici ističu da će unatoč hladnom i kišnom vremenu ostati prosvjedovati pred Ministarstvom, dodajući kako im potporu daju mnogi građani.

Prosvjednike je danas posjetio umirovljeni general Mladen Markač rekavši kako daje potporu braniteljskoj populaciji jer nijedna institucija niti pojedinac ne smiju se oglušiti na zov branitelja za boljim životom.

"Kada sam bio zatočen i bolestan Haagu svi ovi branitelji bili su uz mene i davali mi bezrezervnu potporu vjerujući u istinitost riječi nas optuženih. Danas je moja obaveza da budem s njima", kazao je Markač.

Braniteljima su pogaženi čast i dostojanstvo, a sada se dira u njihov status, smanjuju im se prava, a to naše društvo ne smije dozvoliti. Kada je njima ugrožena egzistencija, obaveza je čitavog društva da se skrbi za njih, a poglavito za najteže invalide, rekao je Markač.

Podsjetimo, od ponedjeljka pred zgradom Ministarstva branitelja traju prosvjedi, koji organizira Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata, a pridružile su se druge braniteljske udruge.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je jučer kako su prosvjednici, vojni invalidi i drugi hrvatski branitelji koji ispred zgrade Ministarstva branitelja traže njegovo smjenjivanje te smjenjivanje njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića - izmanipulirani te da neće dati ostavku.

Naglasio je da nikakvih smanjenja mirovina kao i drugih prava braniteljima neće biti, a da će ostavku dati ako čelnici udruga koji prosvjeduju, skupe 250 tisuća potpisa branitelja, od oko pola milijuna koliko ih je u Registru branitelja.

Zbog prosvjeda branitelja i smrti N. Topalušić izvanredna sjednica Odbor za ratne veterane

U povodu smrti braniteljice sa 100-postotnim ratnim vojnim invaliditetom Nevenke Topalušić koja je noćas umrla na prosvjedu branitelja ispred zgrade Ministarstva branitelja, saborski Odbor za ratne veterane održao je izvanrednu sjednicu, na kojoj su svi članovi Odbora obitelji hrvatske braniteljice Topalušić i svim braniteljima izrazili sućut i suglasili se da odu među branitelje kako bi čuli njihove razloge zašto traže smjenjivanje ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Sjednici se nakon nekog vremena priključio i ministar Matić s pomoćnikom Bojanom Glavaševićem, a sjednici je od početka nazočila Vesna Nađ.

Predsjednik Odbora Josip Đakić izvijestio je da je s nekim od članovima Odbora posjetio branitelje koji prosvjeduju, i da ga je predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški zamolio da Sabor raspravi o njihovim zahtjevima za smjenom ministra Matića i njegovih suradnika jer u tri godine nisu ništa napravili za braniteljsku populaciju, a u izjavama ih ponižavaju i pretpostavljaju onima koji su izvršili agresiju na Hrvatsku.

Ocjenjuju da je podosta uzroka i povoda za prosvjed i traženje smjene, ali 'okidač' je bila nedavna izjava pomoćnika Bojana Glavaševića koji je rekao kako je čudno da među braniteljskom populacijom koja ima prava i o kojima se država skrbi, ima toliko puno branitelja oboljelih od raznih bolesti dok primjerice od tih bolesti ne obolijevaju srpski vojnici koji i gotovo da nemaju ikakvih prava.

Branitelji zamjeravaju što zbog te usporedbe s agresorom i omalovažavanja hrvatskih branitelja, ministar Matić svoga pomoćnika nije čak niti ukorio, već ga opravdava da je ta rečenica 'izvađena iz konteksta'.

To je braniteljima bio okidač za prosvjed i od Odbora, predsjednika Vlade i Sabora traže da poštuju dokumente i deklaracije kojima se štiti dignitet Domovinskog rata i svih branitelja.

Uz izjavu Bojana Glavaševića organizatori prosvjeda dodatno su zapanjeni sinoćnjom izjavom ministra Matića da je u tri godine samo doživljavao "daj, daj, daj", a da mu je lijepa stvar bila kada je upoznao Angelinu Jolie i Brad Pitta".

HNS-ov član saborskog Odbora za ratne veterane Boris Blažeković ustvrdio je da je Glavaševićeva izjava hipotetska, a da s braniteljima koji prosvjeduju, netko manipulira te da na to neće pristati. Kaže i da se u tri godine nije smanjilo niti jedno njihovo pravo te da nema saznanja da bi se to ubuduće radilo.

"Zar Vi mislite da s tim ljudima koji su zdravlje dali za Domovinu netko može manipulirati, sa mnom koji sam pet godina ratovao i vodio gardijske brigade?"

Zvonimir Milas iz HDZ-a predložio je članovima Odbora da posjete braniteljski prosvjed i da ih na licu mjesta pitaju što im smeta i da se utvrdi što je s Glavaševićevom izjavom, te zašto se na čelo institucija kao što je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, imenuju ljudi koji su u vrijeme obrane Hrvatske od jugosrpske agresije bili na drugoj strani.

Naime, članom Upravnog vijeća toga Centra imenovan je Čedomir Višnjić, koji je, po pronađenim dokumentima koje je objavio ravnatelj Centra dr. Ante Nazor, tijekom Domovinskog rata surađivao s vojskom tzv. krajine.

Napominjući kako su životi svih branitelja neprocjenjivi, a HRVI-a još neprocjenjiviji Zdravko Ronko (SDP) upitao je tko je organizator prosvjeda, da li je prijavljen, da li je prisutna Hitna pomoć itd. "Očito je da se netko grubo poigrao s tom populacijom i s njihovim životima", ocijenio je.

Na to mu je protupitanjima odgovorio vanjski član Odbora Ilija Vučemilović kazavši da je organizator Udruga 100-postotnih ratnih vojnih invalida i još neke, među kojima je i Udruga gardijskih brigada kojoj je na čelu.

"Ovo što je sada izgovoreno je laž i manipulacija. Zar Vi mislite da s tim ljudima koji su zdravlje dali za Domovinu netko može manipulirati, sa mnom koji sam pet godina ratovao i vodio gardijske brigade? Sto puta smo rekli, naša je stranka Hrvatska i ovdje se ne radi o politikantstvu i novcima već o priznanju i dostojanstvu", rekao je Vučemilović i pozvao zastupnike da ne iznose dojmove već dođu pred Ministarstvo branitelja i s njima porazgovaraju.

Glavaševića je upitao "kako ga na današnji dan nije sram napisati na društvenim mrežama rečenicu - kako je lijepo umirati za Hrvatsku".

"Vi bi bili najsretniji da se branitelji kolektivno ubiju, a to nećemo učiniti", ustvrdio je Vučemilović, i ministra upitao, zašto neke zakonske promjene drži u tajnosti i o tome ne organizira raspravu s braniteljima.

Ako je netko izmanipuliran u ovoj priči onda ste to vi, poručio je Matiću.

Matić mu je odgovorio da se niti jedno braniteljsko pravo nije umanjilo, niti je to u planu. Za Glavaševića je rekao da je njegova rečenica izvađena iz konteksta, kao i njegova o Angelini i Pittu.

Ističući kako ne bi bilo dobro da rasprava završi o novcima, Milas je braniteljske stavove još jednom potkrijepio nedavnom promjenom u Upravnom vijeću Hrvatskog memoracijsko-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, gdje je jedan od članova postao netko tko je bio s druge strane u Domovinskom ratu.

Zašto se to događa, zar ne treba voditi računa o mišljenju i stavovima branitelja da na čelu institucija koje rade na utvrđivanju istine u Domovinskom ratu, ne budu oni koji su u to vrijeme bili na neprijateljskoj strani.

Tomislav Ivić (HDZ) istaknuo je da i kao bivši ministar branitelja zna kako je braniteljima najbitniji dijalog, da ih se uvažava i ne ruši njihovo dostojanstvo. To su odgovorni i pametni ljudi i ne smije se ih podcjenjivati izjavama da su izmanipulirani, zaključio je.

Dražen Đurović (HDSSB) rekao je ministru Matiću da u tri godine od 10 prijedloga vezano za braniteljsku populaciju koje je predložio Saboru, ni uz veliki trud nije pronašao nešto pozitivno za branitelje i da ih nije mogao podržati.

Uz stručnost i kompetencije na tom mjestu važno je i domoljublje, a taj se ton u tim prijedlozima nije dao naslutiti. Mislim da svojom raspravom problem vraćate na materijalna prava. Vi zaista imate problema s hrvatskim braniteljima i najbolje je rješenje da dadete ostavku, jer s ovakvim izjavama da je vama i vašem pomoćniku nešto izvađeno iz konteksta, samo dolijevate ulje na vatru.

Ministar Matić pozvao se na svoj ratni put, odbacio navode da nije dovoljno domoljub i poručio da se braniteljska prava dok je on ministar neće umanjivati i da ne misli dati ostavku.

Odbor nije glasovao o nikakvim zaključcima već je članovima ostavljeno da sami odluče hoće li posjetiti braniteljski prosvjed.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara