Ratni zločin na području Odžaka: U BiH podignuta optužnica protiv četvorice Hrvata

Ratni zločin na području Odžaka: U BiH podignuta optužnica protiv četvorice Hrvata

Ilustracija: Arhiva

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv četvorice Hrvata, nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje tereti za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti na području Posavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici 102. brigade HVO Odžak, u ljeto 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su počinili višestruka silovanja, mučenja i seksualna zlostavljanja na izrazito ponižavajuće više žrtava, žena srpske nacionalnosti na području Odžaka. U optužnici se navodi da su optuženi žrtve dovodili s različitih lokacija u kuće i druge objekte na području Odžaka, gdje su počinili višestruka silovanja žrtava, koje su za to vrijeme tukli, zlostavljali i ponižavali, nanoseći im veliku bol i tjelesnu i duševnu patnju.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara