Ravnatelj u školi podigao kip Gospe; Mornar za Index: Nigdje ne piše da se to ne smije

Foto: Vedran Sitnica / Zadarski list

IVAN ČULAR, ravnatelj zadarske Osnovne škole Šime Budinića, u hodniku škole postavio je veliki kip Gospe!

Kako javlja Zadarski list, u školi je postavljen kip veličine 1,2 metra, identičan onome u Lourdesu, jednog od mjesta na kojima je, uvjereni su katolici, zabilježeno Gospino ukazanje. Iznad kipa je natpis "Que soy era Immaculada Concepciou", što u prijevodu znači "Ja sam bezgrešno začeće". Kip je, prema svemu sudeći, dovršen, a oko njega je postavljena i ograda kako ga se ne bi uništavalo. 

Ministar Mornar za Index: Nigdje ne piše da se to ne smije

"Koliko ja znam, postoji suglasnost svih učenika i roditelja da se to napravi. Ravnatelj je to s njima dogovorio i ja ne bih iz toga radio previše problema. Ako je to najveći problem školskog sustava, onda smo sretna država", kaže za Index ministar obrazovanja Vedran Mornar komentirajući ovaj slučaj.

Ministra smo upitali što ćemo onda s ustavnom odredbom koja jamči odvojenost države i crkve. Škole su i dalje državne ustanove. No, Mornar tvrdi da ravnatelj Čular nije napravio ništa protuzakonito.

"Mislim da nije učinjeno ništa protuzakonito. Koliko znam, nigdje ne piše da se to ne smije. Dok god nitko nije protiv, ja ne vidim problem. Ako se pojavi u školi makar i jedna osoba koja će biti protiv postavljanja kipa, mi ćemo razgovarati s ravnateljem i napraviti sve da se situacija razriješi. Ali ako to nitko nije do sada problematizirao, zbilja ne vidim zašto bismo morali mi", kaže nam Mornar.

Mornara smo pitali i je li razmotrio mogućnost da se nitko nije pobunio protiv Gospinog kipa u školi zato što se ne želi zamjeriti većini. Vjeronauk u OŠ Šime Budinića, prema tvrdnjama ravnatelja Čulara, pohađa 97 posto djece. A roditelji onih preostalih tri posto vrlo vjerojatno smatraju da je Gospino svetište u školi neprimjereno.

"Uvijek postoji mogućnost i anonimne dojave, a mi nismo još niti jednu dobili", kaže Mornar, potvrđujući tako da u ovoj travestiji njegovo ministarstvo ne vidi ni najmanji problem.

Kip izradila sestra ravnatelja škole

"Hoćete li o ovom pisati u pozitivnom ili negativnom kontekstu?", upitao je ravnatelj Čular novinarku Zadarskog lista Marinu Šaponju, kada ga je pitala zbog čega je u hodniku na prvom katu škole osvanulo improvizirano Gospino svetište. Nikakve dodatne informacije Čular joj nije želio davati. No, u razgovoru za Index se raspričao pa nam je tako i otkrio da je kip Gospe kojeg je postavio u školi izradila njegova sestra!

"Ima nekoliko razloga zbog čega smo postavili Gospin kip. Prvi je to što naša škola obilježava i slavi Domovinski rat, sjećanje na Vukovar i Škabrnju. Prigoda je to da zapalimo svijeću i prisjetimo se svih žrtava Domovinskog rata. I mi imamo zaslužne djelatnike škole koji su preminuli u ratu, polažemo spomen na njih. Druga stvar je, što smo kip postavili točno uz učionicu vjeronauka. Dakle, to je vezano uz vjeronauk, isto kao što i druge učionice, npr. učionica matematike, ima svoj pano koji je vezan za matematiku. Tako je i ovo vezano za vjeronauk", kaže nam Čular, ne objašnjavajući doduše kakve točno veze kip Gospe ima s Vukovarom, Škabrnjom ili ratom općenito.

Zanimalo nas je i koliko je kip koštao, te odakle novac za njegovu nabavku i instalaciju. "To je rad na koji škola nije utrošila ni kune. Radi se o radu akademskog slikara, dakle ima umjetničku vrijednost. Kip je izradila akademska kiparica iz Zagreba Nelka Čular i donirala ga školi. Njegova vrijednost je 10.000 kuna. A sve oko kipa djelo je učenika i učitelja likovne kulture, koji je također akademski kipar", kaže Čular.

Ravnatelja škole pitali smo i je li slučajnost što on i kiparica koja je izradila Gospin kip imaju isto prezime. Odgovor je bio očekivan: "Nije slučajno, ona je moja sestra".

"Postavit ćemo i kip Tesle, nije problem"

A što se tiče ustavne odredbe o odvojenosti crkve i države, ona Čulara ne zamara ništa više nego njegovog nadređenog, ministra Mornara. "Država je ta koja je omogućila vjeronauk kao izborni predmet. Nedavno su roditelji od ministarstva tražili odgovor na pitanje je li primjeren blagoslov prvaša na početku nastave. Dobili su odgovor da je to legalno zbog ugovora s Vatikanom", kaže Čular pa dodaje da su u OŠ Šime Budinića u Zadru tolerantni prema svim vjeroispovijestima, ne samo katoličkoj.

"U našoj školi 97 posto učenika sluša vjeronauk. Mi smo među ostalima napravili anketu, pitali smo ih koje su vjeroispovijesti i pozvali smo u školu i svećenike drugih vjeroispovijesti pa i islamskog vjeroučitelja. Troje učenika izrazilo je želju da sluša islamski vjeronauk, što smo im omogućili kao i svima ostalima. Ali ne mogu imati islamski vjeronauk u školi zbog zakonskog ograničenja koje kaže da mora biti sedam ili više učenika. No, mi svim svojim učenicima pružamo istu mogućnost", kaže Čular.

Znači li to da će se po školi uskoro početi pojavljivati i simboli Islama, upitali smo ravnatelja zadarske osnovne škole? "Ako se skupi dovoljan broj učenika da i za njih organiziramo učionicu, onda zašto ne. Svi su ravnopravni. Jedan me novinar pitao bi li postavio kraj učionice fizike Nikolu Teslu. Mi njega već imamo na panou, a postavit ćemo i kip Tesle, nije problem", za kraj će Čular.

Objašnjenje koje je zadovoljilo ministarstvo: "Kip vide samo učenici koji idu na vjeronauk"

Da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta upoznato s ovim slučajem potvrdila je i pomoćnica ministra Sabina Glasovac.

"U očitovanju, kojeg nam je 4. kolovoza dostavio ravnatelj Čular, naglašava se da je kip Gospe postavljen na kraju hodnika, uz učionicu za vjeronauk, te da ga mogu vidjeti samo učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka, a u školi je takvih 97 posto", kaže Glasovac.

Ravnatelj je u dopisu resornom ministarstvu također ustvrdio da je za postavljanje kipa imao suglasnost djelatnika i učenika, te da se "ovime ne krše načela sekularne države jer u školi ne postoji nikakvo vjersko znakovlje osim onoga što je vezano uz učionicu za nastavu vjeronauka".

Klub zastupnika  HNS-a: Postavljanje Gospina kipa u školu krši Ustav RH

"Klub zastupnika Hrvatske narodna stranke - liberalnih demokrata smatra neprihvatljivim postavljanje kipa Gospe u prostore Osnovne škole Šime Budinića u Zadru, kao i neprimjerenu reakciju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara na tu činjenicu.

Podsjetimo, ministar je kazao kako u tome ne vidi problem jer smatra da nije učinjeno ništa protuzakonito. Kao što bi ministru Mornaru trebalo biti dobro znano, Republika Hrvatska jest sekularna država, što akt postavljanja katoličkoga vjerskoga simbola u javnu školu čini potpuno neprihvatljivim činom.

Među ostalim, Ustav RH u svom članku 41 jasno navodi: „Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države“.  U nastavku istog tog članka stoji: „Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države“. Iz toga je jasno kako vjerske zajednice u Hrvatskoj svakako imaju dovoljno zakonskog prostora da otvaraju vlastite škole u kojima smiju isticati simbole svoje vjere, ali kako se to ne smije činiti u javnim školama, kojima upravlja država.

Stoga pozivamo ministra Mornara, kao i ravnatelja navedene osnovne škole Ivana Čulara da preispitaju svoje mišljenje o postavljanjima vjerskih simbola u javne škole i postupe u skladu s pozitivnim propisima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj. Klub zastupnika HNS-a smatra kako je vjera osobna stvar svakog pojedinca te da vjeru i vjerska obilježja treba maknuti iz obrazovnih institucija, bilo da se radi o obilježjima Katoličke crkve ili obilježjima bilo koje druge vjerske konfesije" - stoji u priopćenju Kluba zastupnika HNS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara