Razoran potres u Nepalu usmrtio je 6.621 osobu, traga se za više od tisuću građana EU

Razoran potres u Nepalu usmrtio je 6.621 osobu, traga se za više od tisuću građana EU

Foto: Hina

NEPALSKA vlada isključila je u subotu svaku mogućnost da ima preživjelih tjedan dana nakon potresa koji je prema zadnjim podacima usmrtio 6.621 osobu, a još se nastoji utvrditi gdje je tisuću građana iz Europske unije koji su bili turisti u Nepalu.

"Tjedan dana proteklo je od potresa. Ne vjerujem da postoji mogućnost da pronađemo preživjele pod ruševinama", rekao je u subotu ujutro glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Laxmi Prasad Dhakal.

Prema najnovijim prikupljenim podacima u potresu je poginula 6621 osoba, a 14.023 su ozlijeđene.

Potres je usmrtio više od stotinu osoba u Indiji i Kini.U petak su dužnosnici nastavili tragati kako bi utvrdili gdje se nalazi oko tisuća Europljana, uglavnom ljubitelja trekkinga koji su se u trenutku katastrofe zatekli u području Everesta i Langtanga, zone u koju je pristup otežan, a blizu je epicentra potresa koji je uništio infrastrukturu.

"Proglašeni su nestalima no ne znamo točno kakav je njihov status", rekla je novinarima u Katmanduu Rensje Teerink, veleposlanica Europske unije u Nepalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazala je da je potvrđena smrt 12 državljana Europske unije.

Nepalci ogorčeni i bijesni na vladu

Prema riječima druge osobe iz EU, većina tih državljana vjerojatno je živa i zdrava no zbog nepristupačnosti zonama pogođenim potresima nastupila je svojevrsna informacijska blokada.

Nepalci su ogorčeni i bijesni na svoju vladu koju optužuju da nije učinila ništa da im pomogne.

"Razina razaranja vjerojatno bi premašila mogućnosti bilo koje vlade", ocijenila je voditeljica humanitarnih operacija u Ujedinjenim narodima Valerie Amos koja je u četvrtak stigla u Nepal.Stanje je katastrofalno u okrugu Gorkha koji je bio vrlo teško pogođen i gdje je stanovništvo užasnuto stalnim replikama potresa.

"Tlo nastavlja podrhtavati svaki dan. Ne znamo više hoćemo li preživjeti", rekao je Gopal Gurung u selu Laprak.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) zatražila je hitno 8 milijuna dolara za pomoć poljoprivrednicima kako bi se izbjegla najteža nestašica hrane i omogućila sadnja riže što se kalendarski treba učiniti krajem svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara