Reagiranje SDP-ovog gradonačelnika Obersnela: Odluka o poskupljenju grijanja nije donesena lako

Reagiranje SDP-ovog gradonačelnika Obersnela: Odluka o poskupljenju grijanja nije donesena lako

Foto: Hina

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na tekstove na Indexu u kojima smo pisali o problemima građana s prevelikim računima za grijanje. Njegovo reagiranje u kojemu prvo tvrdi da je odluka o poskupljenju donesena isključivo kako bi Energo mogao kupovati energente potrebne za proizvodnju energije, odnosno kako ne bi došlo do kolapsa sustava grijanja u Rijeci, a zatim da Energo u ovom trenutku ne smije smanjiti cijene grijanja jer je takve cijene, sukladno zakonu, odredila nadležna Agencija, prenosimo u cijelosti:

"Molim Vas da temeljem Zakona o medijima objavite ispravak teksta objavljenog na portalu www.index.hr, na linku http://www.index.hr/vijesti/clanak/socijaldemokratska-rijeka-podivljale-cijene-grijanja-gradjani-ocajni-a-gradonacelnik-se-skriva/801059.aspx, 13. veljače 2015. godine, kojeg potpisuju autori inicijala L.N. i R.I.C.

Tekst je pun lažnih navoda i polovičnih informacija, a autori prenose moje izjave koje nisam dao portalu index.hr već drugim medijima i to u potpuno drugom kontekstu. Očito je da su te moje izjave dane drugim medijima prenesene isključivo s ciljem manipulacije čitateljima.

Prije svega, nije točno da sam "otkazao tribinu SDP-a s Milankom Opačić o oprostu dugova građanima, bojeći se kako bi događaj mogli iskoristiti prosvjednici Energa". Naime, ta tribina uopće nije trebala biti održana pa je tako nisam niti mogao otkazati. Isto tako, za boravka gospođe Opačić u Rijeci i potpisivanja ugovora o oprostu dugova građanima s Primorsko-goranskom županijom i gradovima i općinama s tog područja boravio sam u Briselu na sjednici Odbora regija EU čiji sam član, a koja je odavno zakazana u tom terminu.

Što se tiče Energa moram reći kako odluka o poskupljenju grijanja nije donesena lako i da je donesena isključivo kako bi Energo mogao kupovati energente potrebne za proizvodnju energije koja grije radijatore u stanovima, odnosno kako ne bi došlo do kolapsa sustava grijanja u Rijeci koji obuhvaća opskrbu gotovo 10 tisuća kućanstava.

Treba reći i da je sadašnje cijene utvrdila Hrvatska energetska regulatorna agencija koja je protiv Energa već podnijela prekršajnu prijavu jer takve cijene nije počeo primjenjivati od 1. rujna već od 1. prosinca 2014. godine. Dakle, Energo u ovom trenutku ne smije smanjiti cijene grijanja jer je takve cijene, sukladno zakonu, odredila nadležna Agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dalje, nije istina ne činim ništa. Naime, očito je da dio korisnika dobiva prevelike račune za centralno grijanje i da postoje nelogičnosti. Upravo zato analiziramo sve račune, posebno one visoke, jer očito postoji problem u raspodjeli troškova energije. Događa se da kada sva kućanstva u zgradi nemaju razdjelnike ili se dio stanara isključio iz sustava dolazi do anomalija u obračunu i raspodjeli troškova. Te obračune provode tvrtke koje su stanari odabrali za kupnju razdjelnika i ukoliko se utvrdi da je do visokih računa došlo zbog pogrešaka u očitanju ili raspodjeli, računi će u tom dijelu biti korigirani. Po tom pitanju upućen je i zahtjev Ministarstvu gospodarstva.

Isto tako, korisnici se putem upravitelja ili ovlaštenih predstavnika mogu odlučiti o izlasku iz sustava Energa na razini cijelih objekata. Energo će im osigurati svu potrebnu potporu u smislu projektiranja, savjetovanja, plinskih priključaka, kontakata s poslovnim bankama i svega ostalog što je potrebno za takav korak, kao što je to učinio i u slučaju zgrade u Kontuševoj ulici koju spominjete pa tako nije točno da je bilo tko tu zgradu "zaboravio" spomenuti, kako se to navodi u tekstu.

Zahvaljujem na objavi ispravka.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK
Mr.sc. Vojko Obersnel"
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara