Reakcije iz Minska sugeriraju pregovarački trijumf Putina i separatista

Reakcije iz Minska sugeriraju pregovarački trijumf Putina i separatista

Foto: Hina

OPREZNE izjave zapadnih čelnika u četvrtak nakon jedva postignutog sporazuma o prekidu vatre nakon maratonskih pregovora u Minsku u izrazitoj su suprotnosti s trijumfalističkim govorom pobunjeničkih vođa, ali i sa skepsom koja vlada među stanovnicima sukobima zahvaćenih područja na istoku Ukrajine.

Nakon gotovo 16-satnih pregovora, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako "nema nikakvih iluzija" jer i dalje postoje "velike prepreke" koje treba nadvladati kako bi se postiglo rješenje sukoba.

"Sad imamo tračak nade... No jasno je da treba poduzeti konkretne korake", rekla je. "Pred nama će biti još velikih prepreka... no ipak postoje realni izgledi da stvari krenu nabolje", dodala je.

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je da sporazum iz Minska ne jamči "trajni uspjeh".

Sporazum je "više od tračka nade", no "sve još može otići na jednu ili na drugu stranu, a presudni će biti nadolazeći sati", dodao je Hollande.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite ocijenila je sporazum iz Minska "samo djelomičnim rješenjem", koje je "slabo" jer ne sadržava odredbe o nadzoru granica.

"Nije dogovoren ni riješen nadzor granica, što znači da je granica otvorena za bilo čiji ulazak", rekla je latvijska predsjednica uoči summita EU u Bruxellesu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također je upozorio da "moramo biti oprezni", naglasivši da će "pravi test biti poštovanje prekida vatre na terenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steineier ustvrdio je da sporazum "nije krajnje rješenje, a još manje proboj", ali i pozdravio "korak naprijed koji nas udaljava od eskalacije vojnog sukoba". "Nekima ovo neće biti dovoljno. I mi smo željeli više", dodao je.

Separtisti proglasili veliku pobjedu

S druge strane, proruski separatistički vođe iz istočne Ukrajine su izrazili zadovoljstvo sporazumom, ocijenivši da on omogućuje vjeru u "mirno rješenje" sukoba.

"Potpisali smo sporazum koji omogućuje izglede za miran razvoj (samoproglašenih) republika Doneck (DNR) i Luhansk (LNR). To je njihova velika pobjeda", rekao je pobunjenički vođa iz Donecka Aleksandar Zaharčenko.

"Ne možemo Ukrajini ne pružiti tu priliku", ocijenio je politički vođa iz Luhanska Igor Plotninski. "Našem narodu se pruža prilika za promjenom svojeg odnosa s Ukrajinom, a Ukrajina dobiva priliku da se civilizirano promijeni i prestane ubijati vlastiti narod", dodao je. "Ukrajina će se promijeniti zahvaljujući narodu Donbasa. Štogod se dogodilo, pobjeda će biti naša", istaknuo je.

"Ovo mi nije bila najbolja noć u životu, ali mi se čini da je ovo jutro lijepo. Unatoč složenim pregovorima, uspjeli smo se usuglasiti oko bitnih stvari", rekao je na konferenciji za novinare ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Kontaktna skupina potpisala je dokument koji smo pripremili uz toliko napetosti", kazao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

No građani Donecka, koji su i prošlu noć proveli uz tutnjavu topničkih udara, na sporazum gledaju s puno manje entuzijazma.

"Nadam se da će to biti stvarni prekid vatre", rekla je Elena Ivačova, dodavši da je prvi put napustila unutrašnjost svojeg stana nakon tri tjedna kad je na internetu vidjela da je sporazum potpisan.

"Uopće ne vjerujem u to. Svaki put kad je potpisan neki sporazum govorili su jedno, a radili drugo... Ne vjerujem više nikome", izjavila je Ljubov Mihajlovna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara