Rebalans riječkoga gradskog proračuna prihvaćen uz protivljenje HDZ-a

Rebalans riječkoga gradskog proračuna prihvaćen uz protivljenje HDZ-a

Foto: HR Foto

RIJEČKO Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici prihvatilo rebalans gradskog proračuna za ovu godinu čime je smanjen za 3,7 milijuna ili 0,5 posto te iznosi 816,1 milijuna kuna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je obrazložio da je promjene i dopune tekućeg proračuna bilo nužno donijeti. U ova turbulentna vremena teško je unaprijed planirati za cijelu godinu, a sad je lakše vidjeti što nas čeka u sljedećih šest mjeseci, rekao je.

Na prihodovnoj strani u odnosu na izvorni proračun povećan je iznos sredstava od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te od nekih europskih projekata, a s druge strane je za oko 15 posto smanjen prihod od prodaje nefinancijske imovine jer se odustalo od zamjene nekretnina s Hrvatskim vodama, kazao je gradonačelnik.

Na rashodovnoj strani su porasli iznosi za plaće zaposlenika grada prema prvoj inačici proračuna. Razlog je promjena stopa za zdravstveno osiguranje ali i odustajanje od planiranog smanjenja plaća za pet posto, nakon što se utvrdilo da su plaće u gradskoj upravi već smanjivane nekoliko puta u prethodnom razdoblju, rekao je, uz ostalo, Obersnel.

Protiv rebalansa HDZ, PGS, Lista za Rijeku i Akcija mladih

Protiv ovog rebalansa bili su vijećnici HDZ-a, PGS-a, Liste za Rijeku i Akcije mladih, a suzdržani su bili Hrvatski laburisti. Hrvoje Burić (HDZ) je uime kluba vijećnika upozorio da prihodi gradskog proračuna neprestano padaju i kaže da će se to vrlo vjerojatno nastaviti sve dok bude na vlasti sadašnji gradonačelnik. Izrazio je nezadovoljstvo povećanjem iznosa za održavanje broda "Galeb" s prvotnih 300.000 na 943.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i najavu raspisivanja natječaja za koncesiju za taj brod naglasivši da "ne može vjerovati da gradska uprava misli da će se pojaviti ulagač koji je spreman uložiti procijenjenih 10 milijuna eura u 30 godina".

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) također je upozorio na veliko povećanje iznosa za održavanje tog broda istaknuvši da je u rebalansu istovremeno smanjen iznos za obnovu zgrade HNK, palače Šećerane u kompleksu Rikard Benčić te gradine na Trsatu.

Na aktualnom satu je Danko Švorinić (Lista za Rijeku) kazao da je prošlo 16 godina od usvajanja prijedloga da se kao službena zastava Rijeke vrati povijesna trobojna s bordo, žutim i plavim vodoravnim pojasom.

Nakon toga je Ministarstvo uprave poništilo tu odluku navodeći niz razloga, među kojima je nemogućnost da gradovi imaju trobojne zastave te je Rijeka postala jedini grad u Hrvatskoj kojem je ministarstvo onemogućilo korištenje predložene zastave kao službene, rekao je Švorinić.

Pitao je Obersnela bi li se on složio s inicijativom ponovnog usvajanja te zastave kao službene gradske, a na što je gradonačelnik kazao da načelno nema ništa protiv ali da bi prije tog postupka trebalo zatražiti mišljenje Ministarstva uprave o mogućnosti korištenja te zastave. Najavio je da će to i učiniti do kraja ovog mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara