Referendum odlučuje hoće li se Berlin kandidirati za domaćina Olimpijskih igara

Referendum odlučuje hoće li se Berlin kandidirati za domaćina Olimpijskih igara

Screenshot: YouTube (Rick Steves Europe)

GRAĐANI Berlina će na referendumu sredinom rujna odlučiti hoće li se njihov grad kandidirati za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine, pod uvjetom da se Berlin u međuvremenu izbori za njemačku nominaciju jer se za Igre natječe i Hamburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skupština Grada Berlina odlučila je danas da će se referendum održati 13. rujna, kada će se građani izjasniti o prijedlogu da njihov grad bude domaćin OI, prvi puta nakon 1936. godine. Preduvjet za referendum bit će odluka Njemačkog olimpijskog odbora koji će se 21. ožujka morati odlučiti između Berlina i Hamburga kao njemačkog kandidata za Igre, koje su se zadnji puta u toj zemlji održale u Muenchenu 1972. godine.Pravo izjašnjavanja na referendumu ima oko 2.5 milijuna stanovnika Berlina.

Međunarodni olimpijski odbor će odluku o domaćinu Igara 2024 donijeti na kongresu MOO-a u Limi za dvije godine, a zasad su interes za organizaciju pokazali Rim, Boston, Casablanca, Nairobi, Johannesburg, Doha, Pariz, Sankt Peterburg, Brisbane, Budimpešta, Istanbul i Baku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara