Referendum za useljeničke kvote u Švicarskoj stigao do vrhovnog suda

Referendum za useljeničke kvote u Švicarskoj stigao do vrhovnog suda

Screenshot: YouTube

DVOJICA odvjetnika pred švicarskim vrhovnim sudom osporavaju kontroverzni švicarski referendum o ograničenju useljavanja, potvrđeno je danas.

Švicarski odvjetnici smatraju da je krajnje desna Narodna stranka (SVP) ilegalno manipulirala biračima u pripremi referenduma koristeći se rasističkim sloganom koji je sugerirao da useljenici s Kosova predstavljaju sigurnosni rizik.

Odvjetnici su pozvali savezni švicarski sud u Lausanni da referendum proglasi nevažećim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Referendum je prošao u veljači prošle godine tijesnom većinom (50.3 posto) i prisilio švicarsku vladu da priremi zakon o uvođenju useljeničkih kvota.

Sukob s EU uključivao i "hrvatsko pitanje"

To je zbog statusa hrvatskih državljana, jer Hrvatska i Švicarska još nisu imale potpisan sporazum o slobodi kretanja, odmah dovelo službeni Bern u sukob s Europskom unijom, jer su planirana ograničenja u suprotnosti sa sporazumom EU-a i Švicarske o slobodi kretanja.

SVP se u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma koristila oglasom: "Kosovari rasijecaju Švicarce, to je rezultat masovnog useljavanja". Parola je objavljena pošto je jedan useljenik s Kosova napao nožem političara SVP-a.

Dvojica odvjetnika iz Zuericha, David Gibor i Tomas Poledna, zbog toga na sudu traže poništenje referenduma.

"Oni koji prikupljaju glasove rasnom diskriminacijom i tako izvrću izravnu demokraciju krše vladavinu zakona", napisali su odvjetnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara