Reformisti predstavili zakon koji građanima omogućuje proizvodnju električne energije

Reformisti predstavili zakon koji građanima omogućuje proizvodnju električne energije

Foto: Hina

REFORMIST Petar Baranović predstavio je u petak novinarima prijedlog Zakona o građanskoj energiji iz sunčanih energana, koji bi omogućio građanima uključivanje u proizvodnju električne energije za osobne potrebe, pozivajući sve političke opcije u Saboru da se pridruže reformistima kao supredlagači tog zakona.

"Ovaj zakon hrvatskim građanima daje mogućnost da se uključe u proizvodnju električne energije i to na taj način da mogu proizvoditi za osobne potrebe onu snagu električne energije kolika je ugovorena snaga priključka njihovog domaćinstva, odnosno njih kao potrošača na električnu mrežu", rekao je Baranović na konferenciji za novinare u Saboru.

Kategorija potrošač-proizvođač

Istaknuo je kako bi se ovim zakonom po prvi put u Hrvatskoj pojavila kategorija potrošač-proizvođač. Sve ekonomske analize već sada, tvrdi, pokazuju višestruku isplativost takvog ulaganja za građane u predviđenom razdoblju eksploatacije od minimalno 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon je, ističe, u cijelosti usklađen s nacionalnom i europskom legislativom. "Osim samih socijalnih učinaka na građane i njihove obitelji, zakon doprinosi i zapošljavanju", tvrdi Baranović. Dodaje kako bi se, prema grubim procjenama, u narednih nekoliko godina moglo u području proizvodnje opreme, montiranja i održavanja zaposliti oko 1.500 radnika.

Ciljevi koje ovaj zakon pruža na korist su svim hrvatskim građanima te pozivamo sve političke opcije da postignu konsenzus i da se priključe kao supredlagatelji ovog zakonskog prijedloga u Hrvatskom saboru, poručuju reformisti.

Realizacija ciljeva EK

"Naziv zakona možda je čudan, ali suština mu je primjenjiva i od velike je koristi za hrvatske građane te za ostvarenje ciljeva koje si je Hrvatska zadala u okviru akcijskog plana koji je 2013. donijela vlada", pojasnio je Baranović.

Hrvatska je, podsjeća, prihvatila obvezu prema Europskoj komisiji da do 2020. ostvari planirani udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Ovaj zakon svojim sadržajem dodatno i potpuno osigurava realizaciju zadanih ciljeva iz Strategije, ustvrdio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara