Regionalna organizacija zaštite potrošača: Ustavni sud je samo ukras demokracije

Foto: Wikipedia

REGIONALNA organizacija zaštite potrošača (ROZP) upozorila je danas kako ni niz presuda Ustavnog suda u korist potrošača nije donio nikakve promjene u hrvatskom društvu, što ukazuje na nepoštivanje Ustavnog suda kao najviše institucije zakonitosti i mjerila vrijednosti te vodi do zaključka da taj sud ima samo snagu "ukrasa demokracije".

"Pitamo se je li moguće da netko tko ne poštuje Ustav jedne zemlje može slobodno djelovati u toj zemlji, a da institucije pritom ne poduzimaju savršeno ništa za zaštitu ustavnosti, već obični trgovci, kao i činovnici u državnim, regionalnim i lokalnim institucijama uzimaju sebi za pravo da tumače odluke i presude Ustavnog suda po svom nahođenju i tako odlučuju hoće li primijeniti akte Ustavnog suda ili ne", navodi u priopćenju predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

Napominje kako je ROZP pokrenuo brojne sudske sporove radi poštivanja pozitivnih zakona RH, a posebno odluka Ustavnog suda. Još 2006., podsjeća, sud je donio odluku na jednom slučaju u Pakracu da se potrošač može izdvojiti iz sustava centralnog grijanja prema svojom odluci, ako time ne utječe na kvalitetu grijanja susjeda, i to bez ikakvih uvjeta i skupljanja potpisa, ako radijatore ukloni ovlaštena osoba. Potrošač ima samo obavezu dostaviti zapisnik o toj činjenicu i obavijestiti trgovca toplinskom energijom da više nije njihov korisnik i potom više ne treba plaćati nikakve "snage ili mjesečne paušale".

Tomašić navodi i slučaj iz 2007. kada je Ustavni sud donio odluku da komunalna poduzeća iz Opatije ne mogu bez sudske odluke uskraćivati potrošaču komunalne usluge samo temeljem činjenice dugovanja potrošača, ali i upozorava kako se i ta odluka naveliko krši u mnogim sredinama.

Ne poštuje se, dodaje, ni odluka iz 2010. kada je Ustavni sud utvrdio da gradonačelnik Belog Manastira ne može sam biti Skupština trgovačkog društva u vlasništvu grada.

"Nema usklađenosti Ustava sa zakonima ni zakona s podzakonskim aktima, tako da zakoni i Ustav nisu u dosluhu, već u kontradikciji. Kada su u pitanju prava potrošača tada se u pravilu ne poštuju presude Ustavnog suda, od potrošača se izvlači i zadnja lipa ili otima imovina. Potrošači se čak dodjeljuju trgovcima ili pružateljima usluga koncesijskim ugovorima, bez njihove privole ili ugovora, a za prava koja imaju po odlukama Ustavnog suda moraju se boriti preko dugotrajnih i skupih sudskih procesa", naglašava Tomašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara