Regionalni telekom operateri traže nove izvore prihoda: Srpski Telenor kupio KBC banku

 Foto: scx.hu

DRUGI najveći mobilni operater u Srbiji Telenor će završiti preuzimanje KBC banke i sredinom sljedeće godine predstaviti vlastite bankarske proizvode, prvo na području Srbije, a zatim ih proširiti od Mađarske do Bugarske i Jadrana. Najveći domaći operater HT također je na posljednjoj skupštini registrirao cijeli niz netipičnih djelatnosti kako bi pokušao nadomjestiti nedostatak prihoda od tradicionalnih govornih usluga, stoji u analizi iCapitala.

S obzirom da su telekom operateri suočeni sa sve manjim prihodima od tradicionalnih govornih usluga, dok potrebe korisnika za uslugom prijenosa podataka ubrzano rastu, sve veći udio prihoda telekoma zauzimaju ostale donedavno netipične usluge poput cloud usluga, servisa za zdravstvo i školstvo te već raširenog IPTV-a.
 
To pokazuju i globalni trendovi koji predviđaju prosječni godišnji porast broja mobilnih pretplata po stopi od 6%, pri čemu bi LTE trebao rasti 75% godišnje, broj prijenosnih uređaja i tableta 25% godišnje, a broj pametnih telefona 20%. Osim toga, očekuje se i prosječni godišnji porast mobilnog podatkovnog prometa po stopi od 30%, pri čemu se najveći boom očekuje kod tableta, točnije 50% prosječno godišnje povećanje. Tableti bi trebali predvoditi i ukupno povećanje podatkovnog prometa, koji bi se do 2018. mogao povećati čak 12 puta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Također se predviđa sve veće korištenje NFC tehnologije koja će doseći brojku od 200 milijuna korisnika do kraja godine, a ona između ostalog omogućava operaterima prisutnost u segmentu platnog prometa. Naime, uređaji s NFC tehnologijom mogu se koristiti za beskontaktno plaćanje čime mobilni telefon postaje virtualni novčanik. Upravo su Samsung i Visa ove godine dogovorili partnerstvo oko razvijanja sustava beskontaktnog plaćanja korištenjem NFC-a i Visa payWave aplikacije. Osim toga, već sada u svijetu postoje uspješni primjeri koji su ovu tehnologiju primijenili za izradu sustava naplate karata u javnom prijevozu, kinu ili drugim mjestima.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara