Rehak: Bio je to krvavi pir; I Vukovarci i Zadrani nezadovoljni presudom

Rehak: Bio je to krvavi pir; I Vukovarci i Zadrani nezadovoljni presudom

Screenshot: HRT/Youtube

U REAKCIJI na presudu Međunarodnog suda pravde koji je odbacio hrvatsku tužbu i srpsku protutužbu za genocid predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak ne skriva razočaranje.

"Apsurdno je čuti da nitko nije kriv jer je promijenio ime, ne možemo zaboraviti koliko je ljudi tu ubijeno. Gradovi su okupirani, bio je to krvavi pir - kako ljudima objasniti da to nije genocid", upitao je Rehak pred televizijskim kamerama HRT-a.

U odgovoru na pitanje hoće li presuda dovesti do poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije, Rehak je ocijenio da budućnost ovisi o političarima.

"Pitanje nestalih je najvažnije, to se treba riješiti prije ulaska Srbije u EU", kazao je Rehak.

Predstavnici vukovarskih udruga nezadovoljni presudom ICJ-a

"Razočaran sam i to duboko jer sam očekivao kako će Srbija ipak odgovarati za ono što su njezini državljani učinili u Vukovaru i ostalim stratištima hrvatskog naroda iz Domovinskog rata. Pravda nas je i ovoga puta mimoišla", kaže predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91" Ivan Kovačić, dodajući kako nije pravnik, ali mu "neke stvari nisu jasne", poput obrazloženja da Srbija ne može biti kriva niti odgovorna za ono što se dogodilo prije 27. travnja 1992. godine, jer je tog datuma kao samostalna država postala potpisnicom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro svi mi, a i međunarodni sud znamo odakle je sve krenulo i tko je sve osmislio. Riječ je o projektu stvaranja "velike Srbije", a sada ispada da Srbija s time nema veze", kaže Kovačić koji određenu zadovoljštinu vidi u pokretanju tužbi protiv pojedinaca za ratni zločin.

Ako, kako kaže, i to ne može proći, onda barem za ubojstva, što bi, po njegovim riječima, moglo biti relativno lako dokazivo na svakom sudu.

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Igor Gavrić smatra također kako je pravo na pravdu zaobišlo Vukovarce. "Nekoliko tisuća ubijenih i nestalih u ovom gradu ostalo je opet bez prava na pravdu iako svi znamo tko je za zločine odgovoran, a to može biti jedino Srbija, s čijeg teritorija je agresija i izvršena", rekao je Gavrić podsjetivši kako se na području Vukovarsko-srijemske županije još uvijek traga za 350 hrvatskih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu, od kojih se većini svaki trag gubi u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Po mišljenju predsjednika vukovarske organizacije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravka Komšića, Međunarodni sud pravde pogriješio je što je kao mjerodavan datum za dokazivanje krivnje Srbije uzeo 27. travnja 1992. godine.

"Ispada da je moguće počiniti zločin, onda je dovoljno promjeniti naziv države i nitko ti ništa ne može", kaže Komšić po čijem mišljenju je Srbija ipak trebala biti proglašena krivom jer je "sljednica bivše SFRJ odnosno Jugoslavije, čime se i sama znala hvaliti".

I Zadrani nezadovoljni

Nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, stigle su i prve reakcije građana Zadra. 

Pitanje novinara Novog Radija Zadra bilo je: "Sud je odbacio tužbu, Srbija nije kriva za genocid nad Hrvatskom. Kako to komentirate?". Pročitajte odgovore Zadrana:

"A kako nije kriva? Tko je kriv? Milošević i ekipa, oni su započeli."

"Nisam baš pratio, Mislim da se to znalo i prije."

"Sramota. Tko je kriv?"

"A što ću misliti? Katastrofa."

"Tko je zakazao? Zakazali su svi redom. Tkogod je izabran, sada govorim od najnižeg političara do najvišeg ima obavezu prema tome," kaže građanin Zadra.

"To je užas, za Vukovar, za Škabrnju," rekao je građanin Zadra.

"Kako nije kriva? Kriva je," izjavila je Zadranka.

"Tko je kriv? Treba ukinuti Međunarodni sud. Nije pravedno," kaže građanka.

"Po meni nije pravedno, ti naši pravnici, odnosno stručnjaci koji su zastupali tu tužbu vjerojatno nisu kompetentni, nisu možda dovoljno argumentirani ili nisu bili dovoljno kvalitetni."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara