Renzi: SAD može biti uzor Italiji

Foto: Guliver image/Getty images

PROMJENA je moguća i u Italiji, ocijenio je u četvrtak talijanski premijer Matteo Renzi nakon susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom koji je u izbornu kampanju u 2008. ušao sa sloganom "Yes we can".

"Nemamo isprika, odgovori ne trebaju doći izvana, možemo se promijeniti iznutra, provesti strukturne promjene, promijeniti tržište rada i potvrditi da je Italija dobro mjesto za sklapanje poslova", rekao je Renzi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Obamom.

"Poručujem Talijanima: Ne tražimo isprike drugdje", istaknuo je Renzi. Istaknuvši kako je ponosan što u Rimu može primiti Obamu koji je za njega "izvor nadahnuća", najmlađi europski čelnik je ocijenio da "Sjedinjene Države mogu biti uzor" Italiji.

Renzi je kazao da je SAD "izabrao ambiciozan put u obnovi domaćeg gospodarstva" nakon financijske krize 2008./2009. U vezi s talijanskim polugodišnjim predsjedanjem Europskom unijom koje počinje u srpnju, Renzi je podsjetio da pozornost Europe želi preusmjeriti sa "štednje na rast".

Renzi, koji je na vlast došao u veljači, izrazio je želju da se ugovor o slobodnoj trgovini EU-a i SAD-a "dovrši tijekom našeg polugodišta" ili "u 2015."

Obama je pak rekao da ima "povjerenja u Renzija", pohvalivši njegovu "ambicioznost i snagu" i ocijenivši da će "znati kako Italiju povesti naprijed". "Nitko ne zna bolje od njega kako osnažiti talijansko gospodarstvo. Svaka zemlja ima svoje dobre i loše strane, ali on je utvrdio strukturne reforme koje Italija mora provesti", kazao je Obama.

No raspravu koja se u Europi vodi između rasta i štednje nazvao je "jalovom". Usto je zahvalio Italiji na njezinoj ulozi u Sredozemlju, napose u Libiji, i u uništenju sirijskog kemijskog oružja, pošto je Gioia Tauro u Kalabriji stavila luku na raspolaganje za njegov tranzit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara