Revizija: Brodosplit i dalje troši državni novac nenamjenski, a ministarstvo ne reagira

Revizija: Brodosplit i dalje troši državni novac nenamjenski, a ministarstvo ne reagira

Foto: FAH

U NALAZU Državne revizije za Ministarstvo gospodarstva u 2014. godini konstatirano je kako nisu poduzete mjere za ostvarenje namjenskog korištenja sredstava državne potpore za restrukturiranje brodogradilišta te ispunjenje obaveza kupca prema odobrenom Programu restrukturiranja i potpisanom Ugovoru o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split d.d.

Ministarstvo financija obavilo nadzor, a Vrdoljak ga još uvijek nije dobio?!

Kako smo već pisali, revizija je prošle godine konstatirala da se potpore koje Brodosplit Tomislava Debeljaka dobiva od države, a radi se o milijardu i pol kuna u pet godina, ne troše u okvirima ugovora, već se novac plasira u povezana društva, koristi za otpremnine radnicima i sl. Ministar Ivan Vrdoljak zatražio je početkom ožujka 2014. godine proračunski nadzor Ministarstva financija, no i u nalazu Državne revizije za prošlu godinu, objavljenom prije nepunih mjesec dana, navodi se da Ministarstvo gospodarstva odgovara kako još uvijek nisu zaprimili nalaz nadzora.

Index je po ovom pitanju već prije koji mjesec kontaktirao Ministarstvo financija. Odgovorili su kako su oni naloženo obavili. Vrdoljak je, pak, kazao da nalaz još nije dobio. Komentirao je kako prate situaciju u splitskom škveru i pripremaju prilagodbe ugovora. Unatoč najavi ministra Vrdoljaka, po tom pitanju još se ništa nije realiziralo.

Revizija konstatirala da Brodosplit najviše odstupa od programa restrukturiranja

Revizija za prošlu godinu konstatira kako su najznačajnija odstupanja programa restrukturiranja i ugovora o prodaji i prijenosu dionica za hrvatska brodogradilišta, kao i za 2013. godinu, utvrđena u Brodosplitu.

Prema izvještaju Hrvatske brodogradnje Jadranbroda, BIS nema dostatno popunjene kapacitete, za dio zaključenih ugovora naručitelji nisu dostavili avansne garancije, gradnja sedam ugovorenih brodova za koje su ugovori zaključeni sa društvom u vlasništvu brodogradilišta, odnosno, Tomislava Debeljaka, duže vrijeme se odgađa zbog neriješenog financiranja, a brodovi se već nekoliko godina vode u knjizi narudžbi, o čemu je Index također pisao kada smo javnost upoznali sa kaznenom prijavom koju su zabrinuti radnici splitskog škvera podnijeli USKOK-u koncem prošle godine. Ni po tom pitanju nije se ništa konkretno dogodilo.

Hrvatska brodogradnja: Financijski izvještaji Brodosplita nisu vjerodostojni

Revizija nadalje konstatira kako prema izvještaju Hrvatske brodogradnje, financijski izvještaji Brodosplita nisu vjerodostojni, te da se organizacijsko i kadrovsko restrukturiranje ne provodi u skladu s odredbama privatizacijskog ugovora.

Stoji i kako je Brodosplit kao vlastiti doprinos restrukturiranju iskazao stavke koje nisu predviđene kao vlastiti doprinos. Državnim potporama ne financiraju se troškovi slobodnih kapaciteta, već se financira gradnja brodova te troškovi poslovanja koji uključuju i otpremnine zaposlenicima, a što nije predviđeno programom restrukturiranja.

Hrvatska brodogradnja državna je tvrtka koja ima zadaću nadzora rada hrvatskih škverova te trošenja državnih poticaja. Lani je s mjesta direktora odstupio Ruđer Friganović, koji je za vrijeme HDZ-ove vlasti kao državni tajnik za industriju pripremao privatizaciju hrvatskih škverova. Friganović je otišao nakon što se povukao s mjesta člana Nadzornog odbora Brodosplita u kojem je zastupao državne interese. Prije dva mjeseca objavljeno je da je postao predsjednik Uprave Elke d.o.o.

Nove okolnosti

Ministarstvo Ivana Vrdoljaka upozoreno je i na nesvrhovitu potrošnju sredstava za nadzor rada Brodosplita.

Najprije su s Brodogradnjom pogodili nadzor za 3 milijuna kuna u 2014. godini, onda su zatražili nezavisnu analizu poslovanja, kojom su također utvrđena odstupanja u programu restrukturiranja, što je plaćeno 243 tisuću kuna, da bi koncem prošle godine angažirali i treću firmu koja će usluge naplatiti u tri faze. Prve dvije, osvrt izmijenjenog Programa restrukturiranja i prijedlozi izmjena programa restrukturiranja, već su plaćene, i to 248 tisuća kuna, dok će treća faza, pomoć u pregovorima s Brodosplitom i Europskom komisijom, biti plaćena naknadno, po satnici od 220 eura. U 2014. godini plaćene su i usluge pravne pomoći od 187 tisuća kuna, i to za izradu aneksa Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita, što je izdatke povisilo za gotovo 700 tisuća kuna. 

Ministarstvo je obrazložilo da su tražili nezavisnu reviziju i dubinsko snimanje kako bi se potvrdili zaključci Brodogradnje, što je onda poslužilo za izmjene Programa restrukturiranja u koje se ide, navode u Ministarstvu gospodarstva, jer su nastale nove okolnosti na svjetskim tržištima te je tijekom restrukturiranja u samom brodogradilištu došlo do određenih promjena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara