Revizija otkrila nezakonit rad Ureda predsjednika, a Josipović tvrdi: Možemo se time pohvaliti!

Revizija otkrila nezakonit rad Ureda predsjednika, a Josipović tvrdi: Možemo se time pohvaliti!

Foto: Damir Krajač (Cropix)

ODREDBE Zakona o radu nisu se poštovale u tri najveće državne institucije u Hrvatskoj, i to u Uredu predsjednika, uredu Vlade te u Saboru. Nalaz Državne revizije odnosi se na prošlu 2011. godinu, odnosno na rad bivše Vlade Jadranke Kosor te rad Sabora u kojem je većinu tada imao HDZ. Nalaz se odnosi i na ured aktualnog predsjednika Ive Josipovića. 
 
"Tijekom 2011., za pojedine zaposlenike Ureda predsjednika je obračunano više od 180 prekovremenih sati rada. Prema odredbi članka 45. Zakona o radu, prekovremeni rad pojedinog zaposlenika ne smije trajati duže od 180 sati godišnje", otkrila je Državna revizija o poslovanju Ureda predsjednika za 2011. godinu u kojem se dodaje da je iz Ureda predsjednika Ive Josipovića isplaćeno dodatnih 826.261 kuna po stavci prekovremenih sati! 
 
Iz Ureda predsjednika tvrde kako rad duži od propisanog, ne utječe "štetno na zdravlje, radnu 
sposobnost i sigurnost radnika" pa stoga nisu ni prekršili odredbe zakona. No, nalaz Državne revizije ostaje pri svom mišljenju. 
Josipović isplatio 826 tisuća kuna za prekovremene
 
"U određenom mjesecu, o prekovremenom radu se mora obavijestiti inspektor rada u roku osam dana od dana nastupa neke od navedenih okolnosti, a prema odredbi stavka 4., ako  inspektor rada posumnja da prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika, odredit će rok u kojem poslodavac o tome mora pribaviti nalaz i mišljenje liječnika ovlaštenog posebnim propisom", stoji u odgovoru Državne revizije. 
 
Nakon što je objavljen članak o nepravilnostima danas se oglasio i predsjednik Josipović koji tvrdi da se "mogu samo pohvaliti" jer je svima isplaćen svaki sat prekovremenog rada. 
 
"Bilo je prekovremenog rada i mi smo ga sukladno zakonu notificirali inspektoratu, a zakon je potpuno poštovan", rekao je Josipović dodajući da u Uredu predsjednika nemaju radnog vremena već da se radi jako puno. 
 
"Zahvalio bi se djelatnicima što su tako puno radili", rekao je Josipović. 
 
Mesić isplatio 34 tisuće kuna za prekovremene
 
I bivši se predsjednik Stjepan Mesić ogriješio o Zakon jer je isplatio 34 tisuće kuna za prekovremeni rad. 
 
"Ured predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti navodi da ima zaposlenu jednu državnu službenicu od koje se, zbog specifičnosti poslova, zahtijeva cjelodnevna dostupnost, što je razlog da je službenica ostvarila više od 180 prekovremenih sati rada u 2011. Dopisom iz rujna 2011., Upravna inspekcija Ministarstva uprave je upoznata o navedenom, uz napomenu da spomenuti poslovi ne utječu štetno na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost službenice", stoji u nalazu revizije. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Saboru neaktivnom Povjerenstvu za sukob interesa dodatne 124 tisuće kuna
 
I u Saboru su također evidentirana kršenja Zakona o radu na temelju prekovremenih sati pa je isplaćeno malo više od dva milijuna kuna! Zanimljivo je kako je malo više od 124 tisuće kuna otišlo prema Povjerenstvu za sukob interesa koje ne radi već više od godinu dana. 
 
"Ured Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, između ostalog navodi da je potreba za prekovremenim radom nastala i zbog obrade podataka unesenih u novi obrazac imovinske kartice propisan Zakonom o sprječavanju sukoba interesa te zbog nedovoljne kadrovske popunjenosti", stoji u odgovoru Sabora. Državna revizija takvo je obrazloženje odbacila. 
U uredu Vlade za Odnose s javnošću ugovori o djelu veći od propisanih
 
Također i u uredu Vlade kojeg je u 2011. godini vodila premijerka Jadranka Kosor nađeno je niz nepravilnosti. Tako je isplaćeno dodatnih 4,3 milijuna kuna na prekovremene sate. Isto tako su u Uredu za odnose s javnošću potpisani Ugovori o djelu bili veći od propisanog iznosa.  
 
Prekovremeni sati zabilježeni su tako u Pododsjeku autoservisa jer u sate rada osobnih vozača 
državnih dužnosnika ulaze i sati čekanja između vožnji. Zaposlenici u Pododsjeku prehrane imali su prekovremene zbog "prijema stranih državnih dužnosnika. Ured za protokol "nije imao dovoljan broj zaposlenika", a Ured za odnose s javnošću je prekovremene sate rada obrazložio specifičnim potrebama koje zahtijevaju cjelodnevnu dostupnost više zaposlenika, vezano uz praćenje medijskih objava i komunikaciju s medijima. 
 
"Priroda posla zahtijeva logističku potporu medijskim istupima članovima Vlade RH, aktivna vikend dežurstva i dežurstva na blagdane te kontinuirano praćenje medijskih objava o radu Vlade RH, praćenje  dnevnih i večernjih izdanja tiskovina, te radijskih i televizijskih emisija informativnog sadržaja", stoji u obrazloženju Vlade. 
Kome će napisati kazne?
 
Državna revizija odbila je takvo obrazloženje.      
 
Recimo na kraju kako Zakon propisuje kaznu od 60.000 do 100.000 kuna za tvrtku te između 6.000 i 10.000 kuna za odgovornu osobu prekrši li se zakonski maksimum za prekovremeni rad.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara