Ribić: Milanovića i ministre zanima samo kako ostati na vlasti

Ribić: Milanovića i ministre zanima samo kako ostati na vlasti

Foto: Hina

POSLJEDICE mjera štednje i smanjenje cijena rada u javnim služabama bile su teme sabora Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kojem su spremi za blokadu rada fakulteta. Vilim Ribić smatra da je vrijeme za prijevremene izbore.

"Ministar na dan štrajka nije ni riječ rekao o sustavu znanosti i visokog školstva već se bavio unutarpolitičkim razračunavanjima u SDP-u vodeći brigu o svojoj političkoj karijeri. I to je jedino što ga zanima. Sustav ga ne zanima uopće kao što ni Milanovića ne zanima što se događa u ministartsvima. i njega isključivo zanima održanje na vlasti. To je garnitura s kojom imamo posla", zaključuje sindikalist Ribić.       

"Sukob unutar vlasti pokazuje da je to sukob raznih klika unutar neoliberalnoga, a ne socijaldemokratskog koncepta. Taj sukob neće ništa donijeti građanima", poručio je Ribić najavivši da treba sagledati i mogućnost radikalnijeg sindikalnog djelovanja. Nametnuti neoliberalni koncept kojeg zanima samo kresanje troškova, a koji vlast sustavno provodi, neće donijeti napredak, kazao je.

Napomenuo je da zbog takve politike vlasti i izostanka socijalnog dijaloga i udara na sindikate na sabor nisu ni pozvali predstavnika izvršne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o raspoloženju u vezi s održanim štrajkom, rekao je da će danas o tome prodiskutirati te da će o tome stav imati idući tjedan, rekao je Ribić. Napomenuo je da imaju nekoliko rezolucija, zahtijevaju i prijevremene izbore, a provest će unutarnje izbore za Veliko vijeće i novog predsjednika sindikata.

Upitan o bojazni da bi zbog mogućih radikalnijih sindikalnih akcija štete mogli imati studenti, Ribić je rekao da studenti moraju razumjeti da sudjeluju zajedno s nastavnicima u borbi za zajedničke interese i da "smo suradnici u radnom procesu". Prema izjavama koje su davali, vidimo da podržavaju svoje profesore, ustvrdio je Ribić.

Potpredsjednik Sindikata Igora Radeka upozorio je da je situacija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja značajno lošija od prošlog sabora, prije četiri godine, zbog nebrige vlasti dolazi do nefunkcioniranja sustava i potrebni su ozbiljni iskoraci. No, na djelu je opća nespremnost za reformu sustava kako bi bio optimalan i produktivniji, upozorio je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara