Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture

Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture

Foto: Hina

RIJEKA, Pula, Osijek i Dubrovnik četiri su hrvatska grada, od devet koji su predali kandidaturu za Europsku prijestolnicu 2020., 'idu' u drugi krug izbora, a tko će od ta četiri grada, uz jedan irski grad, doista to i biti znat će se početkom iduće godine, objavio je u petak predsjednik Povjerenstva dvanaest nezavisnih stručnjaka Steve Green iz Velike Britanije.

Green je na konferenciji u Kući Europe kazao kako mu je jasno da se odluka čekala s velikim zanimanjem i nestrpljenjem, ali i objasnio da redoslijed kojim je objavio imena gradova i pozvao ih u drugi krug natjecanja nema nikakvo posebno značenje.

Osim gradova koji nastavljaju natjecanje Green je zahvalio i predstavnicima ostalih pet gradova - Đakova, Splita, Varaždina, Zadra i Zagreba za izuzetno kvalitetno pripremljene kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. te ih pozvao da svi i dalje surađuju onako kako su to i pokazali tijekom predstavljanja kandidatura. Greene je posvjedočio kako je kvaliteta kandidatura zadala ozbiljnu i tešku zadaću članovima povjerenstva pri donošenju odluke, te je zahvalio svima na tome, a Ministarstvu kulture na izvrsnoj organizaciji.

"Trka u kulturi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar kulture Berislav Šipuš izrazio je pak zadovoljstvo što iskazana 'trka u kulturi' budi nadu i šansu da će kultura biti stavljena u samo središte zbivanja.

Povjerenstvo dvanaest nezavisnih stručnjaka u satavu Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel - predstavnici Europskoga parlamenta, predstavnici Europske komisije Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer, Europskoga vijeća Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen i Anton Rombouts iz Odbora regija, te predstavnici hrvatskoga Ministarstva kulture Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš, boravili su u Zagrebu od 26. do 29. svibnja..

Predstavnici gradova kandidata predstavili su im svoje kandidature i odgovarali na njihova pitanja, a Povjerenstvo će, najavio je Green, u roku od 21 dan dostaviti izvješeće o svome radu i obrazložiti svoje odluke.

Na temelju preporuke Povjerenstva Hrvatska će iduće godine imenovati jedan grad za nositelja naslova Europska prijestolnice kulture za 2020. godinu te o tome izvijestiti Europski parlament, Vijeće, Komisiju i Odbor regija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara