Rješenje za Ljubljansku banku ostalo tajna Viteške sobe!

Rješenje za Ljubljansku banku ostalo tajna Viteške sobe!

Foto: Dragan Matić/Cropix

NAKON punih šest sati pregovora inoministri Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, objavili su da je pronađeno rješenje spora oko Ljubljanske banke. Više od toga da je prihvatljivo za obje strane, šefovi diplomacija nisu željeli otkriti prije nego Vlade donesu političku odluku.

Viteška soba u dvorcu iz 13. stoljeća čvrsto čuva tajnu rješenja Ljubljanske banke. U njoj su ministri Pusić i Erjavec punih šest sati tražili rješenje spora, koji se ne uspijeva riješiti već gotovo 20 godina. Rješenje, točnije okvir za rješenje su pronašli i oko njega se složili, objavio je Karl Erjavec, zahvalivši dvojici financijskih stručnjaka Rogiću i Arharu koji su svoj posao završili i ministrima sa stručne strane ostavili jasnu sliku.

"Naše je rješenje prihvatljivo za obje strane", kazao je Erjavec i odmah objasnio da ga neće otkrivati dok o sadržaju ne obavijeste svoje Vlade. Ministrica Pusić bila je tek nešto konkretnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To rješenje svakako uključuje i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora i to u onim rokovima da Slovenija neće biti posljednja zemlja koja će ga ratificirati", poručila je Pusić dok je na pitanje znači li to i povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke odgovorila da postoje različite podvarijante i mogućnosti odnosa prema tom pitanju.

Po svemu sudeći, Pusić i Erjavec jučer su dogovorili da ratifikacija krene bez odlaganja. Na tome, iako suzdržano u javnim istupima dužnosnika, ipak vrlo jasno inzistira Europska unija koja nema plan B ako Hrvatska ne postane članicom 1. srpnja što bi se moglo pretvoriti u pravi "europski fijasko". Povlačenje tužbi pak, vjerojatno će se vezati uz konačno rješenje spora, gdje se predlažu različite varijante "poravnjanja duga" Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, ali i hrvatskih poduzeća Ljubljanskoj banci. Za arbitražu vremena očito više nema, dugovi se mogu ili prebiti ili se dugovanja mogu vratiti uz otpis kamata, što se također spominjalo kao opcija.

I dok u hrvatskoj Vladi kažu da su spremni na svako "razumno rješenje", pitanje je kako će Vlada u Sloveniji reagirati. Ministar Erjavec već je najavio ostavku u Vladi Janeza Janše, koji je pokušao dezavuirati i Erjavčev prijedlog arbitražnog podneska, u kojem se navode slovenski argumenti za određivanje granice s Hrvatskom.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara