Romima za "kulturnu autonomiju" pola milijuna kuna iz državnog proračuna

Romima za "kulturnu autonomiju" pola milijuna kuna iz državnog proračuna

Ilustracija: AFP

NA DANAŠNOJ sjednici Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o rasporedu sredstava za stvaranje pretpostavki za ostvarivanje kulturne autonomije romske nacionalne manjine u iznosu od 470 tisuća kuna, izvijestili su iz Vlade.

Za izgradnju Kulturnog doma u romskom naselju Stjepana Radića u Kutini predviđen je iznos od 150.000 kuna, a jednak je iznos dodijeljen i za dovršenje izgradnje Kulturnog doma u Dardi. Za osnivanje Katedre romologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dodijeljeno je 77.000 kuna, za izdavanje gramatike romskog jezika 45.000 kuna, a za Međunarodni dan sjećanja na žrtve romskog naroda u Drugom svjetskom ratu  iznos od 48.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjet je donio i Odluku o pokroviteljstvu manifestacije "Lipovljanski susreti 2012. godine", koja će se održati u kolovozu u Lipovljanima.

Također, na sjednici su razmotrene zamolbe nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina za prenamjenu sredstava iz odobrenih programa, a pokrenuta je i inicijativa o promjeni Zakona o udrugama u dijelu koji se odnosi na osnivanje nevladinih udruga nacionalnih manjina.

Savjet je za rujan najavio sjednicu na temu zastupljenosti nacionalnih manjina u programima javnih radio postaja i javne televizije na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara