Rusija još nije u potpunosti isporučila plin koji joj je Ukrajina unaprijed platila

Rusija još nije u potpunosti isporučila plin koji joj je Ukrajina unaprijed platila

Foto: FAH

UKRAJINSKA naftna tvrtka Naftogaz objavila je danas da ruski Gazprom krši uvjete sporazuma o isporuci plina zimi, nekoliko sati uoči pregovora uz posredovanje EU-a o tom pitanju.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov istovremeno je najavio da će o plinskom sporu te o primirju u istočnoj Ukrajini telefonski razgovarati čelnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

"Ruska strana prekršila je sporazum u veljači. Plin koji smo platili unaprijed nije u potpunosti isporučen prošlog mjeseca. Kršenje sporazuma nastavlja se i ovog mjeseca. To treba nadoknaditi povećanjem isporuke plina Ukrajini iz EU-a", priopćio je direktor Naftogaza Andrij Kobolev.

Naftogaz je istaknuo da će provedba zimskog sporazuma te preliminarni razgovori o "ljetnom paketu" biti glavne teme razgovora u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teme susreta "zimski" i "ljetni paket"

Nakon susreta s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, ruski ministar energetike Aleksander Novak izjavio je novinarima: "Na dnevnom redu trilateralnog sastanka bit će provedba 'zimskog paketa'... Razgovarat ćemo i o mogućnostima 'ljetnog paketa'".

Ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin stigao je na bilateralne razgovore s europskim posrednicima nakon što je Novak završio svoj sastanak. Sve tri skupine pregovarača trebali bi početi razgovore kasnije danas.

Moskva je u lipnju prošle godine prekinula isporuku plina Ukrajini i obnovila je u prosincu. Sukob oko cijene i neplaćenih računa treći je takav spor u posljednjih deset godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara